Skip to main content

Αλβανία: Προς αυτοδυναμία Σοσιαλιστών του Έντι Ράμα

Στη νέα βουλή θα υπάρχουν 5 Έλληνες μειονοτικοί βουλευτές, που εξελέγησαν με τις λίστες των τριών μεγάλων αλβανικών κομμάτων.

Ενώ απομένει η καταμέτρηση των ψήφων σε λίγα ακόμα εκλογικά τμήματα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Αλβανίας του Έντι Ράμα αναδεικνύεται σε θριαμβευτή της κάλπης, κατακτώντας την αυτοδυναμία.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, οι Σοσιαλιστές κερδίζουν τις 74 από τις συνολικά 140 έδρες του Κοινοβουλίου της Αλβανίας, γεγονός που επιτρέπει στον σοσιαλιστή ηγέτη να μην χρειαστεί την συνεργασία και άλλων κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Δεύτερο αναδεικνύεται το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανίας με 43 έδρες, έχοντας σημειώσει αισθητή πτώση και τρίτο το κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Κίνημα Ένταξης, που παρά την σφοδρή πίεση προεκλογικά από τους Σοσιαλιστές, όχι μόνο άντεξε, άλλα αύξησε σε 19 έδρες την δύναμή του στο νέο κοινοβούλιο. Επικεφαλής του κόμματος είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, ο οποίος αναλαμβάνει αρχηγός του κράτους τον Ιούλιο.

Το κοινοβουλευτικό τοπίο συμπληρώνουν το κόμμα PDIU των Τσάμηδων που υπέστη απώλεια δυνάμεων, καθώς εξέλεξε 3 βουλευτές, ενώ στην προηγούμενη βουλή είχε 5 και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, με έναν βουλευτή.

Στη νέα βουλή θα υπάρχουν 5 Έλληνες μειονοτικοί βουλευτές, που εξελέγησαν με τις λίστες των τριών μεγάλων αλβανικών κομμάτων.

Με το Σοσιαλιστικό Κόμμα εκλέχτηκαν ο Αντρας Μαρτος (Αυλώνα), ο Αναστάς Αγγέλι (Ελβασάν) και η Βασιλική Χύση (Τίρανα), με το ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Κόμματος στον Αυλώνα ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγελής Ντούλες, ενώ ο Βαγγελής Ταβος εξελέγη στην Δρόπολη με το ψηφοδέλτιο του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ένταξης.

Παρά τις καταγγελίες για κρούσματα εξαγοράς ψήφων και απειλές, εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ, άλλα και της πρεσβείας των ΗΠΑ στα Τίρανα, δήλωσαν ότι αυτά ουδόλως επηρέασαν την ψηφοφορία και ότι οι εκλογές διεξήχθησαν κανονικά.