Skip to main content

Alpha Bank: Τρεις προκλήσεις για την προσέλκυση επενδύσεων

Οι αναλυτές της Alpha Bank καταγράφουν τρεις προκλήσεις στο σχεδιασμό της πολιτικής για την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα.

Τρεις προκλήσεις στο σχεδιασμό πολιτικής για την προσέλκυση επενδύσεων καταγράφει η Αlpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.

Η κινητοποίηση της επενδυτικής πρωτοβουλίας, ιδίως στο πεδίο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, που συχνά αναφέρεται ως η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, πρέπει να αποτελέσει το βασικό εργαλείο για το σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής στα επόμενα χρόνια.

Οι βασικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο σχεδιασμός πολιτικής στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, είναι:

Πρώτον, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσω ανάπτυξης επενδυτικών σχεδίων, καθώς και η προσέλκυση κεφαλαίων από το εξωτερικό συνιστά βασική προτεραιότητα, δεδομένου ότι η ανεργία παραμένει στο ένα τέταρτο περίπου του εργατικού δυναμικού. Συνεχίζεται, επίσης, η καταγραφή αρνητικών καθαρών ροών απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα βάσει των στοιχείων του «Εργάνη».

Δεύτερον, η επίλυση του προβλήματος βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος. Στις χρόνιες αδυναμίες του συστήματος προστέθηκε και το μεγάλο πρόβλημα της απουσίας πόρων που προήλθε από την άνευ προηγουμένου αύξηση της ανεργίας. Δεν αρκεί πλέον ο απλός εξορθολογισμός των παραμέτρων του συστήματος (ποσοστού αναπλήρωσης, ορίων ηλικίας κ.λπ.) με σκοπό τη βελτίωση και διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητάς του, σημειώνουν οι οικονομολόγοι. Αυτό προϋποθέτει την επιτυχή αντιμετώπιση της πρώτης πρόκλησης, δηλαδή της αύξησης της απασχόλησης διά της εισαγωγής μέτρων με αναπτυξιακή διάσταση.

Τρίτον, το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους στο πλαίσιο των συζητήσεων για ενδεχόμενη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του Προγράμματος. Η ρύθμιση του ύψους των επιτοκίων και της επιμήκυνσης των λήξεων του χρέους, ακόμη κι αν θεωρηθεί αναγκαία συνθήκη δεν είναι απαραιτήτως ικανή.