Skip to main content

Alpha Bank: Οργανική ανάπτυξη στην Ελλάδα

Για το ενδεχόμενο εξαγορών και συγχωνεύσεων στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, ο κ. Γιαννόπουλος απάντησε ότι με την εξαγορά μικρών τραπεζών δεν μπορεί κανείς να κερδίσει σημαντικά μερίδια αγοράς.
Με οργανική ανάπτυξη συνεχίζει την επέκτασή της στην Ελλάδα η Alpha Bank to 2010, όπως επεσήμανε ο Μαρίνος Γιαννόπουλος, γενικός διευθυντής και επικεφαλής των Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών (CFO) της τράπεζας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στη διάρκεια ενημέρωσης θεσμικών επενδυτών, σχετικά με τη διενεργούμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τραπέζης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών (ΕΘΕ).

«Μετά το 2010 κανείς δεν ξέρει. Εάν θα γίνει κάτι από το 2011 και μετά», πρόσθεσε ο κ. Γιαννόπουλος αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εξαγορών και συγχωνεύσεων στην ελληνική αγορά.

Για το ενδεχόμενο εξαγορών και συγχωνεύσεων στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, ο κ. Γιαννόπουλος απάντησε ότι με την εξαγορά μικρών τραπεζών δεν μπορεί κανείς να κερδίσει σημαντικά μερίδια αγοράς και σε γενικές γραμμές εξαγορές τέτοιου μεγέθους δεν είναι επικερδείς, ενώ παράλληλα χρειάζεται χρόνος για αφομοίωση.

Μιλώντας για την γενικότερη οικονομική κατάσταση στη χώρα μας, ο Μιχάλης Μασουράκης, ανώτερος διευθυντής της Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank, εκτίμησε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης το 2009 θα κινηθεί με αρνητικούς ρυθμούς, από -0.5% μέχρι - 0,9%, ενώ από το 2010 θα επανέλθουν οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία. Ανέφερε επίσης ότι η νέα κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι δεν έχει βρει ακόμη το βηματισμό της, διαθέτει τη βούληση για την αντιμετώπιση μιας σειράς διαχρονικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, όπως την πάταξη της φοροδιαφυγής, την επίλυση του ασφαλιστικού καθώς και θεμάτων που συνδέονται με τα κλειστά επαγγέλματα κ.λπ.

Αναφερόμενος σε επιμέρους θέματα της Alpha Bank, o Βασίλειος Ψάλτης, ανώτερος διευθυντής της Διεύθυνσης Εταιρικού Σχεδιασμού και Ελέγχου της τράπεζας είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Alpha Bank διαθέτει δανειακό χαρτοφυλάκιο με τους χαμηλότερους κινδύνους σε σχέση με άλλες τράπεζες. Ειδικότερα, μόνο το 12% του δανειακού χαρτοφυλακίου της τράπεζας είναι στην καταναλωτική πίστη, που θεωρείται τομέας εργασιών με υψηλότερο συγκριτικά κίνδυνο και μόλις 3% του χαρτοφυλακίου της είναι εκτός ΕΕ. Συγκριτικό πλεονέκτημα της Alpha Bank αποτελεί επίσης και το γεγονός ότι το 65% του ισολογισμού της χρηματοδοτείται από καταθέσεις, ανέφερε ο κ. Ψάλτης.

Αναφερόμενος στους ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, επεσήμανε ότι από το 2010 θα επιταχυνθούν με ρυθμούς από 6% μέχρι και 10% περίπου, από μόλις 5% περίπου που κυμαίνονται φέτος.

Η αύξηση του μετοχικού της Alpha Bank γίνεται με σκοπό την εξαγορά των προνομιούχων μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου 940 εκατ. ευρώ.

Η έκδοση είναι πλήρως εγγυημένη από κοινοπραξία διεθνών χρηματοοικονομικών οίκων. Όπως αναφέρθηκε, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αξιοποίηση των ευκαιριών που παρουσιάζονται για πιστωτική επέκταση στα τρέχοντα ελκυστικά επίπεδα αποδόσεων, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές και ενδυναμώνει την ελκυστικότητα του ονόματός της Alpha Bank στην προσέλκυση καταθέσεων. Επίσης, δίνει τη δυνατότητα στην Τράπεζα να επαναφέρει την πάγια πολιτική της στον τομέα της διανομής μερίσματος στους μετόχους της.