Skip to main content

Alpha Bank: Ύφεση 0,4% - 0,2% για το σύνολο του 2016

Στο β’ εξάμηνο του έτους η ελληνική οικονομία αναμένεται να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, εκτιμά σε έκθεσή της η τράπεζα

Ύφεση της τάξης του 0,4% - 0,2% αναμένει για το σύνολο του 2016 η Alpha Bank, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι στο β’ εξάμηνο του έτους η οικονομία αναμένεται να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, εύρους 0,2% - 0,5%.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, διευκρινίζεται στην εβδομαδιαία έκθεση της τράπεζας, η περαιτέρω βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών και του οικονομικού κλίματος, θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης και την ενεργοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελαφρύνσεως του δημοσίου χρέους.

Άλλωστε, έως σήμερα, ορισμένες επιδράσεις είναι ήδη ορατές:

- η εκταμίευση της τελευταίας δόσης που συνδεόταν με την α’ αξιολόγηση αναμένεται να οδηγήσει σε ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας ως αποτέλεσμα της σταδιακής αποκλιμάκωσης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ελληνικού Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.
- η αρχική αντίδραση της αγοράς κρατικών ομολόγων στην ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος. Η αντίδραση αυτή προεξόφλησε την προσδοκία αναπροσανατολισμού του στρατηγικού σχεδιασμού προς μία επιτάχυνση της διαδικασίας ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης.

Η τελευταία, σύμφωνα με την Alpha Bank, αποτελεί προϋπόθεση για την ενεργοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους και εφόσον συνοδευθεί με εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων, δύναται να διαμορφώσει τις συνθήκες για συμπερίληψη των ελληνικών τίτλων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλαρώσεως.

Ανεργία

Παράλληλα, η συνέχιση της πτωτικής πορείας της ανεργίας καθ’ όλη τη διάρκεια της υφεσιακής διαταραχής (γ’ τρίμηνο 2015 - β’ τρίμηνο 2016) άμβλυνε τις αρνητικές επιπτώσεις των αυξημένων φορολογικών επιβαρύνσεων επί της ιδιωτικής κατανάλωσης, παρά το γεγονός ότι το μερίδιο της μερικής και προσωρινής απασχόλησης στις νέες συμβάσεις εργασίας είναι ιδιαίτερα αυξημένο.

Οι παραπάνω εξελίξεις στην αγορά εργασίας αναμένεται να συνεχιστούν και το 2017, ενισχύοντας την ιδιωτική κατανάλωση, η οποία εκτιμάται ότι θα καταγράψει θετικούς ρυθμούς μεταβολής, προσθέτει η ελληνική τράπεζα.

Eπενδύσεις

Στο «μέτωπο» των επενδύσεων, δεδομένου ότι οι δημόσιες επενδύσεις προβλέπεται να παραμείνουν περιορισμένες - περί το 4% του ΑΕΠ ετησίως στην διετία 2017-2018 - η αύξηση των επενδύσεων αναμένεται να προέλθει κυρίως, από επενδύσεις σε εξοπλισμό και κατασκευές (εξαιρουμένων των κατοικιών).

Σύμφωνα με την Alpha Bank, η αύξηση της επενδυτικής δαπάνης την επόμενη διετία, θα μπορούσε να διακόψει την πορεία αποεπένδυσης της ελληνικής οικονομίας, η οποία ξεκίνησε το 2011 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.