Skip to main content

Αλμούνια: Δε χρειάζεται άμεση αύξηση των επιτοκίων

Την αντίθεσή του σε μια άμεση αύξηση των επιτοκίων στην Ευρωζώνη εξέφρασε ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Χοακίν Αλμούνια.
Αντίθετος σε μια άμεση αύξηση των επιτοκίων στην Ευρωζώνη φαίνεται να είναι ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Χοακίν Αλμούνια, εξηγώντας πως κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο αυτή τη στιγμή.

«Δεν υπάρχει λόγος οικονομικής φύσεως, για να αναμένουμε μια γρήγορη αύξηση των επιτοκίων», υποστήριξε ο Αλμούνια, μιλώντας στο ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο Telecinco.

Οι δηλώσεις του βρίσκονται σε αντιστοιχία τόσο με τις εκτιμήσεις των αναλυτών όσο και με σχόλια Ευρωπαίων κεντρικών τραπεζιτών, οι οποίοι αναμένουν διατήρηση των επιτοκίων στα ιστορικά χαμηλά του 1% τουλάχιστον έως τα μέσα της επόμενης χρονιάς.

Εν μέσω εκτιμήσεων ότι η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας θα είναι ιδιαίτερα εύθραυστη, με την ανεργία να ακολουθεί την ανιούσα, η ΕΚΤ φαίνεται ότι θα τηρήσει στάση αναμονής στο μέτωπο των επιτοκίων. Έχει όμως μπροστά της κρίσιμες αποφάσεις για τα έκτακτα μέτρα ρευστότητας, που έλαβε μετά την όξυνση της κρίσης και που παραμένουν έως σήμερα σε ισχύ.