Skip to main content

Αλλάζουν τον ΕΝΦΙΑ χωρίς όμως να μειώνεται ο στόχος των εσόδων

Αυτό που θα αλλάξει είναι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών που θα αποτελέσουν τη βάση της φορολόγησης. Πιθανή μεγάλη μείωση του αφορολόγητου.

Ο ΕΝΦΙΑ αλλάζει, πιθανότατα να ονομάζεται ΦΑΠ, ωστόσο τα χρήματα που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην εφορία δεν αναμένεται να αλλάξουν, αφού το ΥΠΟΙΚ δεν σκοπεύει να χάσει ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα που εισπράττει.

Ουσιαστικά αυτό που θα αλλάξει είναι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών που θα αποτελέσουν και τη βάση της φορολόγησης. Σήμερα οι αντικειμενικές αξίες έχουν αποκλίσεις της τάξης ως και του 50% σε σχέση με τις εμπορικές. Οπως γράφει η Ημερησία μεγάλο πονοκέφαλο έχει προκαλέσει στο ΥΠΟΙΚ το ζήτημα για το αφορολόγητο όριο. Μπορεί η γενικότερη σκέψη να αφορά σε έναν νέο φόρο που θα μοιάζει με τον παλιό ΦΑΠ, όμως το αφορολόγητο όριο κολλάει στο γεγονός ότι οι περισσότεροι Έλληνες έχουν μικρή περιουσία και έτσι θα βρεθούν οι περισσότεροι εκτός φόρων, με τον κίνδυνο το κράτος να χάσει χρήματα. Ενδέχεται λοιπόν το αφορολόγητο να πάει κάτω και από τις 40.000 ή και τις 30.000 ευρώ.

Παράλληλα, φαίνεται ότι παγώνει για τουλάχιστον έναν χρόνο ο φόρος υπεραξίας, ωστόσο οι αλλαγές που θα γίνουν στις αντικειμενικές θα προκαλέσουν καραμπόλες και σε μια σειρά από φόρους που αφορούν στα ακίνητα, καθώς και αυτοί υπολογίζονται με βάση αυτές τις αξίες. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει πως μέσα στους επόμενους 6 ως 10 μήνες θα έρθουν αλλαγές στον φόρο γονικών παροχών, κληρονομιάς και δωρεάς ακινήτου, αλλά και αλλαγές στους φόρους που αφορούν στις αγοραπωλησίες ακινήτων.