Skip to main content

Αλλάζουν τα… φώτα σε 20.000 κολόνες των εθνικών οδών της Κ. Μακεδονίας

Η εργολαβία αναμένεται να αρχίσει μετά το καλοκαίρι και να ολοκληρωθεί στο τέλος του επόμενου έτους. Πόσο αναμένεται να κοστίσει η αντικατάσταση.

Μια από τις μεγαλύτερες εργολαβίες για την αποκατάσταση του ηλεκτροφωτισμού και συνεπώς της οδικής ασφάλειας σε όλο το εθνικό οδικό δίκτυο της Κεντρικής Μακεδονίας βγαίνει ήδη στον… αέρα.

Ο σχετικός διαγωνισμός ανοίγει μετά και το «πράσινο φως» που έδωσε χτες το περιφερειακό συμβούλιο και ο ανάδοχος αναμένεται να έχει προκύψει μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού.

Η αντικατάσταση όλων των φθαρμένων λαμπτήρων στις μεγαλύτερες οδικές αρτηρίες και των επτά νομών της Κεντρικής Μακεδονίας θα κοστίσει περίπου 2 εκ. ευρώ και η εργολαβία θα καλύψει και όλο το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με την καταγραφή των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα αλλαχτούν τα φώτα σε 20.000 κολόνες φωτισμού, ενώ θα αντικατασταθούν κλεμμένα καλώδια, τυχόν φθορές και θα γίνουν και άλλες επεμβάσεις οδικής ασφάλειας ακόμη και σε ορισμένους φωτεινούς σηματοδότες που δε λειτουργούν.

Τη σχετική εισήγηση παρουσίασε ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων, Στάθης Αβραμίδης, ο οποίος επισήμανε ότι «το οδικό δίκτυο έχει πολλά ζητήματα ασφάλειας, εξαιτίας των φθορών και της ελλιπούς συντήρησης των προηγούμενων ετών. Τα κονδύλια ποτέ δεν ήταν επαρκή για να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση ειδικά ο ηλεκτροφωτισμός, με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευτεί πολλά προβλήματα και μεγάλα τμήματα του οδικού δικτύου να είναι στο… σκοτάδι. Με τη μεγάλη αυτή εργολαβία θα γίνουν εκτεταμένες παρεμβάσεις, ειδικά σε σημεία για τα οποία έχουμε έντονες διαμαρτυρίες και καταγγελίες από πολίτες, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί στο εθνικό οδικό δίκτυο και στις μεγάλες αρτηρίες, που εμφανίζουν μεγάλους κυκλοφοριακούς φόρτους».

Παράλληλα, στο χτεσινό περιφερειακό συμβούλιο εγκρίθηκε η μελέτη για την εκτροπή της κυκλοφορίας στο οδικό τμήμα Πατρίδα – Νάουσα, που σύμφωνα με τον κ. Αβραμίδη θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2015, ενώ στο τέλος του 2015 θα ολοκληρωθεί και το τμήμα Ποτίδαια – Κασσανδρεία στη Χαλκιδική.

Για το τελευταίο μάλιστα τόσο ο κ. Αβραμίδης, όσο και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ζήτησαν να μην υπάρξουν τα περσινά προβλήματα στη μετακίνηση των πολιτών από το έργο που εκτελεί η «Εγνατία Οδός ΑΕ» στο τμήμα Μουδανιά – Ποτίδαια, καθώς τα μποτιλιαρίσματα στο συγκεκριμένο σημείο, ειδικά τις ημέρες που εκδράμουν οι Θεσσαλονικείς στη Χαλκιδική είχαν ταλαιπωρήσει εκατοντάδες χιλιάδες οδηγούς στην κορύφωση της θερινής τουριστικής περιόδου.