Skip to main content

Αλλάζουν τα δεδομένα στη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη

Η καινοτόμος επαναστατική μέθοδος βιοψίας που αλλάζει τα δεδομένα στη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη άρχισε να εφαρμόζεται στην Κλινική Αγ.Λουκάς.

Διαπερινεϊκή MRI-στοχευμένη και συστηματική βιοψία του προστάτη (Template MRI – targeted and systematic biopsy of the prostate): Η καινοτόμος επαναστατική μέθοδος βιοψίας που αλλάζει τα δεδομένα στη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη ξεκίνησε να εφαρμόζεται από το Σάββατο 24 Μαρτίου 2018 στην Κλινική «Αγ. Λουκάς» με την πραγματοποίησή της για πρώτη φορά σε πέντε ασθενείς.

Αν μια λέξη θα μπορούσε να περιγράψει επακριβώς τη νέα μέθοδο, αυτή θα ήταν η ακρίβεια: ακρίβεια στην ανίχνευση ύποπτων εστιών με την πολυπαραμετρική MRI, ακριβής στόχευσή τους διαπερινεϊκά και επομένως και ακριβής διάγνωση του καρκίνου σε ασθενείς με κλινική υποψία για την ύπαρξη της νόσου.

PRECISION άλλωστε είναι και ο τίτλος της διεθνούς πολυκεντρικής μελέτης που ανακοινώθηκε στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Ουρολογικό Συνέδριο στην Κοπεγχάγη (EAU 2018) και δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine (http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1801993) και η οποία ουσιαστικά καθιερώνει την εξέταση ως τη νέα gold standard μέθοδο εκλογής για τη βιοψία του προστάτη.

Η διάγνωση του καρκίνου του προστάτη, μέχρι πρόσφατα, βασιζόταν στη διορθική βιοψία (διά του ορθού, τελικό τμήμα του παχέος εντέρου). Ασθενείς με αυξημένο PSA (αιματολογική εξέταση) ή ασθενείς με ύποπτη δακτυλική εξέταση από τον Ουρολόγο, υποβάλλονταν στην παραπάνω βιοψία. Ωστόσο, πολλοί ασθενείς υποβάλλονται σε βιοψία χωρίς να χρειάζεται, όπως για παράδειγμα ασθενείς με αυξημένο PSA εξαιτίας ουρολοίμωξης ή καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη.

Πιο σημαντικά, επιθετικός καρκίνος του προστάτη μπορεί να μην ανιχνευθεί με την κλασική αυτή μέθοδο, λόγω της τυχαίας δειγματοληψίας. Επιπρόσθετα, ο συγκεκριμένος τρόπος βιοψίας μπορεί να προκαλέσει σημαντικές επιπλοκές, καθώς η βελόνη βιοψίας κατά την τεχνική αυτή περνάει από το ορθό που είναι περιοχή με πολλά ανθεκτικά μικρόβια, ακόμη και στα νεότερα αντιβιοτικά.

Τα παραπάνω προβλήματα μπορούν πια να ξεπεραστούν με τη χρήση απεικόνισης και συγκεκριμένα με τη χρήση της πολυπαραμετρικής μαγνητικής τομογραφίας (mpMRI), σε συνδυασμό με την διαπερινεϊκή στοχευμένη βιοψία. Η μαγνητική τομογραφία βοηθά στο να επιλεγούν με μεγαλύτερη ακρίβεια οι ασθενείς που πραγματικά χρειάζονται βιοψία. Αυτό συμβαίνει καθώς μπορεί να ανιχνεύσει περιοχές ύποπτες για καρκίνο, πράγμα που δεν είναι σε θέση να γίνει ακόμη και με τους πιο σύγχρονους υπερηχογράφους.

Ο πλέον μοντέρνος και σύγχρονος τρόπος διάγνωσης του καρκίνου του προστάτη είναι η στόχευση των εστιών που αναγνωρίστηκαν από τη μαγνητική τομογραφία.  Αυτό μπορεί να γίνει καλύτερα με τη χρήση διαπερινεϊκής βιοψίας του προστάτη με στόχευση (Γνωστική Σύντηξη - Cognitive Fusion), βασιζόμενη στα ευρήματα της μαγνητικής. Λόγω του τρόπου εισόδου της βελόνης, παράλληλα και επιμήκως του προστάτη, η δειγματοληψία είναι ακριβέστερη. Επιπρόσθετα, είναι δυνατή η ακριβής στόχευση των ύποπτων περιοχών με βάση τα ευρήματα της προηγηθείσας μαγνητικής τομογραφίας. Η ακρίβεια της παραπάνω τεχνικής ξεπερνάει το 95%.