Skip to main content

Αλλάζει το καταστατικό για να «ανοίξει» τη ΝΔ ο Σαμαράς

Το νέο πλαίσιο λειτουργίας της ΝΔ, ώστε να γίνει «Ανοιχτό Κόμμα» θα προτείνει αύριο στο προσυνέδριο του κόμματος ο Αντώνης Σαμαράς στη Θεσσαλονίκη και σε αυτή την κατεύθυνση θα αλλάξει το καταστατικό
Το νέο πλαίσιο λειτουργίας της ΝΔ, ώστε να γίνει «Ανοιχτό Κόμμα» θα προτείνει αύριο στο προσυνέδριο του κόμματος ο Αντώνης Σαμαράς στη Θεσσαλονίκη και σε αυτή την κατεύθυνση θα αλλάξει το καταστατικό του κόμματος, ώστε εκτός από την άμεση εκλογή του πρόεδρου του κόμματος, θα αναδεικνύονται με άμεση εκλογή και απευθείας από το λαό,τα μέλη του Εθνικού Συνεδρίου, οι Πρόεδροι των ΝΟΔΕ, η ηγεσία της ΟΝΝΕΔ κλπ.

Με στόχο το άνοιγμα στη νέα γενιά, το 25% των μελών του Συνεδρίου, όπως και όλων των αιρετών οργάνων, θα απαρτίζεται από άτομα μέχρι 35 ετών. Εξακολουθεί να ισχύει η ποσόστωση των γυναικών κατά 30%.

Θεσπίζεται, επίσης, διαδικασία πολιτικής λογοδοσίας του Προέδρου του Κόμματος, σε κάθε Εθνικό Συνέδριο, που θα συνέρχεται ανά διετία, ενώ καθιερώνεται Επιτροπή Αξιολόγησης, η οποία θα αξιολογεί διαρκώς τις δομές, τις δράσεις και τις λειτουργίες του Κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Θα καταρτίζει και θα συγκροτεί, επίσης, Εθνικό Μητρώο Στελεχών, ώστε να μην αισθάνονται τα μέλη και τα στελέχη του Κόμματος ότι ο καθημερινός αγώνας που δίνουν και οι προσπάθειες τους δεν τυγχάνουν της σωστής αξιολόγησης και εκτίμησης που επιβάλλεται, από την Κεντρική Διοίκηση.

O πρόεδρος της ΝΔ θα προτείνει την μετεξέλιξη των τοπικών κομματικών Οργανώσεων σε «Οργανώσεις Κοινωνικής και Πολιτικής Πρωτοβουλίας», προσανατολισμένες σε δράσεις κοινωνικής ευθύνης, ανάλογα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κάθε τοπική κοινωνία.

Στόχος είναι να αξιοποιηθεί το κίνημα του Εθελοντισμού, ενώ θα εισαχθεί ο θεσμός της «Κοινωνικής εργασίας» για το Περιβάλλον, τη Φτώχεια, τη Δημόσια Υγεία, τις Ευαίσθητες Κοινωνικές Ομάδες κλπ.

Επίσης, θα δημιουργηθεί μονάδα Στρατηγικού Σχεδιασμού, στελεχωμένη από ειδικούς επιστήμονες για την επιστημονική ενίσχυση και υποστήριξη του έργου της Νέας Δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα και για τη χάραξη των ευρύτερων κατευθύνσεων της εφηρμοσμένης πολιτικής στα θέματα άμεσου ενδιαφέροντος της Ελληνικής Κοινωνίας.

Ακόμη, ο κ. Σαμαράς θα προτείνει να εισαχθούν θεσμοί και λειτουργίες «Ηλεκτρονικής Δημοκρατίας», σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του Κόμματος: «Διαδραστικό Κόμμα», με ανοιχτές διαδικασίες ηλεκτρονικής διαβούλευσης, ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων, άμεσης διαδικτυακής επικοινωνίας με τον Πρόεδρο και τα μέλη της ηγεσίας κ.λ.π.

Σε ό,τι αφορά στη διαφάνεια στα οικονομικά του κόμματος, ο πρόεδρος της ΝΔ με τις προτάσεις του έχει στόχο να καθιερωθούν διαδικασίες πλήρους Οικονομικής Διαφάνειας στη λειτουργία και τη διοίκηση του Κόμματος και ιδιαιτέρως στη συλλογή των οικονομικών.

Οι Αρχές του Ανοιχτού Κόμματος βασίζονται στους άξονες: Αμεσότητα - Συμμετοχή - Λογοδοσία - Αποτελεσματικότητα - Κοινωνική Ευθύνη - Διαφάνεια.