Skip to main content

Αλλαγή στην τιμολόγηση των ελαιοτριβείων

Οι χαμηλές τιμές παραγωγού στο ελαιόλαδο οδηγούν τα ελαιοτριβεία της χώρας σε αλλαγή της τιμολογιακής τους πολιτικής. Έτσι, ενώ μέχρι τώρα το εκθλιπτικό δικαίωμα των ελαιοτριβείων υπολογιζόταν σε είδο
Οι -για δεύτερη συνεχόμενη ελαιοκομική περίοδο- χαμηλές τιμές παραγωγού στο ελαιόλαδο οδηγούν τα ελαιοτριβεία της χώρας σε αλλαγή της τιμολογιακής τους πολιτικής. Έτσι, ενώ μέχρι τώρα το εκθλιπτικό δικαίωμα των ελαιοτριβείων υπολογιζόταν σε είδος (λάδι), τώρα θα υπολογίζεται σε χρήμα (ευρώ).

Η αρχή έγινε από τον Σύλλογο Ελαιοτριβέων Αργολίδας, που καθόρισε το φετινό εκθλιπτικό δικαίωμα των ελαιοτριβείων της περιοχής σε 6 λεπτά ανά κιλό εκθλιβόμενου ελαιοκάρπου, όταν το προϊόν (ελιές) παραδίδεται από τον ελαιοκαλλιεργητή στο ελαιοτριβείο και σε 7 λεπτά ανά κιλό, όταν μεταφέρεται με έξοδα του ελαιοτριβέα.
 
Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με την γνώμη εκπροσώπων των ελαιοπαραγωγών, επιβαρύνει τους καλλιεργητές, αφού το περυσινό εκθλιπτικό δικαιώματα (σε κιλά ελαιολάδου) εκπεφρασμένο σε χρήματα (ευρώ) ήταν χαμηλότερο από εκείνο που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος σε χρήματα οι ελαιοπαραγωγοί.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ