Skip to main content

Αλλαγή στην πολιτική σκηνή της Βενεζουέλας προέβλεψε ο Τίλερσον

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι στην ιστορία της Βενεζουέλας συχνά ο στρατός είναι ο παράγοντας αλλαγής όταν η κατάσταση είναι τόσο κακή.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον έθεσε σήμερα την προοπτική ότι ο στρατός της Βενεζουέλας μπορεί να αποφασίσει να εκδιώξει από την εξουσία τον πρόεδρο της χώρας Νικολάς Μαδούρο, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν γνωρίζει εάν αυτό πρόκειται να συμβεί.

Σε μια ομιλία του στο πανεπιστήμιο του Τέξας, πριν από την έναρξη μιας πενθήμερης περιοδείας του σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, ο Τίλερσον επέμεινε ότι η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δεν στηρίζει μια «αλλαγή καθεστώτος» στη Βενεζουέλα, αλλά υπογράμμισε ότι θα ήταν «απλούστερο» αν ο Μαδούρο επέλεγε από μόνος του να εγκαταλείψει την εξουσία.

Προέβλεψε ακόμα, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, ότι θα υπάρξει «αλλαγή» στη Βενεζουέλα και οι ΗΠΑ επιθυμούν αυτή να είναι ειρηνική.

«Στην ιστορία της Βενεζουέλας και των κρατών της Νότιας Αμερικής, συχνά ο στρατός είναι ο παράγοντας αλλαγής όταν η κατάσταση είναι τόσο κακή και η ηγεσία δεν μπορεί πλέον να υπηρετήσει το λαό», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, συμπληρώνοντας: «αν αυτό πρόκειται να συμβεί εδώ, δεν το γνωρίζω».

«Ο Μαδούρο θα πρέπει να επιστρέψει στο σύνταγμά του και να το τηρήσει», σημείωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, υπογραμμίζοντας ότι αν η κατάσταση γίνει πολύ δύσκολη για αυτόν «είμαι βέβαιος ότι έχει φίλους στην Κούβα που θα του έδιναν μια ωραία χασιέντα στην παραλία».