Skip to main content

Αλλαγή προτεραιοτήτων στους φοροελέγχους με απόφαση της ΓΓΔΕ

Ποιες υποθέσεις μπαίνουν στις πρώτες προτεραιότητες των ελεγκτικών μηχανισμών, σύμφωμα με την απόφαση του ΓΓΔΕ Γιώργου Πιτσιλή

Να αλλάξουν τη σειρά προτεραιότητας στους φορολογικούς ελέγχους, λόγω των περιορισμένων υφιστάμενων ελεγκτικών πόρων, ζητεί από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής με απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ.

Η απόφαση αυτή κρίθηκε αναγκαία προκειμένου οι έλεγχοι να επικεντρωθούν σε υποθέσεις που μπορούν να αποφέρουν περισσότερα έσοδα και να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Στο έγγραφο της απόφασης αναφέρεται ότι οι προτεραιότητες των ελεγκτών πρέπει να είναι οι ακόλουθες:

1)Υποθέσεις που αφορούν σε επιστροφές φόρων με ή χωρίς εντολή. Ειδικώς, οι υποθέσεις ελέγχου που αφορούν σε επιστροφές φόρων προτεραιοποιούνται με βάση τα κριτήρια του παραρτήματος ΙΙ της παρούσας, τα οποία δεν δημοσιοποιούνται.

2)Υποθέσεις για τις οποίες έχει κοινοποιηθεί σημείωμα διαπιστώσεων με τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου και προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός φόρων και προσωρινός προσδιορισμός προστίμων.

3)Υποθέσεις που αφορούν σε διενέργεια μερικού επιτόπιου ελέγχου διαπίστωσης της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, για φορολογουμένους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά, για τις οποίες εκκρεμεί η σύνταξη εκθέσεων ελέγχου ή/και η έκδοση πράξεων.

4)Υποθέσεις για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος, έχουν συνταχθεί οι σχετικές εκθέσεις ελέγχου και εκκρεμεί η έκδοση πράξεων.

5)Υποθέσεις που αφορούν σε διασταυρωτικούς ελέγχους ενδοκοινοτικών συναλλαγών (VIES), επικείμενες υπαγωγές στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, σε ανακτήσεις των αφορολόγητων αποθεματικών του άρθρου 169 του Ν. 4099/2012 (ΦΕΚ Α΄ 250/20-12-2012), σε επαναλήψεις διαδικασίας και σε προδικαστικούς ελέγχους.