Skip to main content

Αλλαγή πλεύσης από Ερντογάν στα ελληνο-τουρκικά;

Ενόψει πρόωρων εκλογών στην Τουρκία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να αλλάζει πλεύση στα ελληνο-τουρκικά.

«Δεν επιθυμούμε να ανέβει το θερμόμετρο στο Αιγαίο» είπε χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη τυπου, απαντώντας σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά και την πρόσφατη κρίση με τις σημαίες σε βραχονησίδες. «Εμείς δεν προσπαθούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο. Βλέπουμε την Ελλάδα ως γείτονά μας», ανέφερε. Ο κ. Ερντογάν είπε ότι επιθυμεί ένα Αιγαίο όπου αεροπλάνα θα πετούν ελεύθερα χωρίς συμπλοκές, ενώ ελεύθερα θα κυκλοφορούν και τα πλοία.

Στη συνέχεια έπλεξε το εγκώμιο στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Ο Τσίπρας είναι ένας νέος και δυναμικός πρωθυπουργός, επιθυμεί νέα βήματα. Στην τελευταία μου επίσκεψη είδα ότι και ο πρόεδρος κινείται στο ίδιο κλίμα. Να αφήσουμε τις διαμάχες», δήλωσε. Η Τουρκία, σύμφωνα με τον πρόεδρο Ερντογάν, δεν επιθυμεί να αποτελεί απειλή για την Ελλάδα: «Αν εκείνοι θεωρούν την Τουρκία απειλή, εγώ δεν μπορώ να πω τίποτε. Αλλά εμείς δεν έχουμε τη λόξα να απειλούμε κανέναν», ανέφερε.

«Η Ευρώπη μας βάζει σε δύσκολη θέση»

Στο θέμα των ελλήνων στρατιωτικων σύνδεσε και πάλι την υπόθεση με τους γκιουλενιστές που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα, όπως είπε. Για να προσθέσει ότι η Τουρκια δεν καταφέρνει να το εξηγήσει στην Ελλάδα. «Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα; Η Ελλάδα έγινε πρώτος σταθμός για τα μέλη της (οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν) FET που διαφεύγουν στην Ευρώπη. Πρώτα να λύσετε αυτό. Ξέρετε ότι αντιμετωπίζουμε θέμα. Στην πραγματικότητα εσείς μας βάζετε σε δύσκολη θέση», ανέφερε, απευθυνόμενος στην ΕΕ.

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Ερντογάν υποστήριξε την συνέχιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και μετά της εκλογές, λέγοντας πως εξασφαλίζει «ασφάλεια και σταθερότητα» για την οικονομία.

Αντρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη
Πηγή άρθρου: Deutsche Welle