Skip to main content

Αλλαγή καθεστώτος για ορκωτούς ελεγκτές

Νέους κανόνες που συντομεύουν την διάρκεια, αλλά ενισχύουν την ποιότητα για την χορήγηση επαγγελματικής άδειας των ορκωτών ελεγκτών λογιστών προτίθεται να θέσει σε ισχύ η Επιτροπή Λογιστικής τυποποίησ
Νέους κανόνες που συντομεύουν την διάρκεια, αλλά ενισχύουν την ποιότητα για την χορήγηση επαγγελματικής άδειας των ορκωτών ελεγκτών λογιστών προτίθεται να θέσει σε ισχύ η Επιτροπή Λογιστικής τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ).

Όπως είναι γνωστό, η αρμοδιότητα για την εποπτεία του επαγγέλματος μεταφέρθηκε από το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (ΣΟΕΛ) στην ΕΛΤΕ με την ενσωμάτωση της 8ης κοινοτικής οδηγίας στο ελληνικό δίκαιο και συγκεκριμένα με το ν.3693/2008, χωρίς όμως να προβλέπεται ρητά τι θα συνέβαινε με τους 4.500 υποψήφιους ορκωτούς ελεγκτές (ασκούμενους, δόκιμους, επίκουρους) που είχαν ξεκινήσει με το προηγούμενο καθεστώς.

Ο νέος νόμος παρέχει την δυνατότητα συντόμευσης της  διαδικασίας στα 3 χρόνια (για απόφοιτους ΑΕΙ και ΤΕΙ) και 6 χρόνια για απόφοιτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η αρχική εντύπωση που είχε δημιουργηθεί στο επάγγελμα με την έκδοση του νέου νόμου (ν.3693/2008) συνοψίζεται στο «όσοι έχετε συμπληρώσει την σχετική προϋπηρεσία (3 έτη), συγχαρητήρια, γίνεσθε ορκωτοί λογιστές», όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, δεδομένου ότι η προτεινόμενη ρύθμιση που προέκυψε έπειτα από εκτενή διαβούλευση ΕΛΤΕ και ΣΟΕΛ προβλέπει εκτός της προαναφερόμενης προϋπηρεσίας και την αξιολόγηση μιας σειράς ποιοτικών χαρακτηριστικών που πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι ορκωτοί ελεγκτές λογιστές.

Το νέο νομικό πλαίσιο απαιτεί από τους υποψήφιους ελεγκτές να πληρούν όχι μόνο τα παραδοσιακά ποσοτικά κριτήρια, αλλά μέσα από την πρακτική άσκηση να απαιτηθούν και μια σειρά ποιοτικών χαρακτηριστικών και δεξιοτήτων στους γενικότερους τομείς business, management and finance, όπως, άλλωστε, συμβαίνει και σε διεθνές επίπεδο.


Ως εκ τούτου οι υποψήφιοι ορκωτοί ελεγκτές λογιστές θα πρέπει να πιστοποιήσουν τις ικανότητες και γνώσεις τους σε μια σειρά από ποιοτικά χαρακτηριστικά όπως Επαγγελματισμός, Διοικητικές Δεξιότητες, Τεχνικές Δεξιότητες Ελεγκτικού Σχεδιασμού και Ολοκλήρωσης και Τεχνικές Δεξιότητες Εκτέλεσης Ελεγκτικού Έργου.

Η ΕΛΤΕ, ειδικότερα στο σχέδιο της κανονιστικής πράξης, αναφέρεται στους όρους και στις προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας νόμιμου ελεγκτή, σύμφωνα με τη μεταβατική διάταξη του άρθρου 43 του ν.3693/2008, δηλαδή όσους κατά την ημερομηνία έκδοσης του παραπάνω νόμου ήταν ήδη εγγεγραμμένοι στο μητρώο ελεγκτών, ενώ το σχέδιο ανακοίνωσης για την επάρκεια της πρακτικής άσκησης αφορά όλους τους ασκούμενους που δεν εμπίπτουν στην μεταβατική διάταξη του άρθρου 43 του ν.3693/2008.

Η αναμόρφωση του υφισταμένου θεσμικού πλαισίου ξεκίνησε με τηνΚανονιστική Πράξη του Ιουνίου του 2009, με την οποία καθορίσθηκε τοπλαίσιο διενέργειας των επαγγελματικών εξετάσεων και θεσμοθετήθηκε τοκοινό πρόγραμμα ΣΟΕΛ/ACCA και ACA, έτσι ώστε οι υποψήφιοι που έχουνπερατώσει τις επαγγελματικές εξετάσεις του ACCA, του ACA και του κοινούπρογράμματος ΣΟΕΛ/ACCA να θεωρούνται ότι έχουν πλέον περατώσει τοσύνολο των επαγγελματικών εξετάσεων του άρθρου 12 του ν.3693/2008, μεεξαίρεση τα γενικά και ειδικά θέματα Ελληνικού Δικαίου.

Τα λεπτομερή σχέδια των ανωτέρω κανονιστικών πράξεων έχουν ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΛΤΕ (elte.org.gr). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν γραπτώς και επωνύμως τα σχόλια και τις απόψεις τους στη διεύθυνση publicconsultation@elte.org.gr μέχρι την 18η Δεκεμβρίου 2009, ημέρα Παρασκευή. Οι υποβληθείσες απόψεις θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της ΕΛΤΕ.