Skip to main content

Αντιδράσεις στην Κ. Μακεδονία για το σχέδιο απλής αναλογικής στους ΟΤΑ

Αντιδρούν στην Αυτοδιοίκηση για το σχέδιο Σκουρλέτη. Τι θα άλλαζε σε Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και Δήμο Θεσσαλονίκης εάν ίσχυε η απλή αναλογική.

του Δημήτρη Παπανίκου

Το εκλογικό σύστημα με το οποίο θα αναδειχθούν οι επόμενες διοικήσεις στις 13 περιφέρειες και στους 325 δήμους της χώρας ήταν μεταξύ των θεμάτων τα οποία συζητήθηκαν στη διάρκεια του τακτικού συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας το οποίο έγινε την περασμένη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη. Το θέμα δεν περιελήφθη στην επίσημη ατζέντα του συνεδρίου, ωστόσο συζητήθηκε στο περιθώριο καθώς από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών εκπέμπεται σταθερά το μήνυμα περί αλλαγής του εκλογικού συστήματος με σαφή πρόθεση την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Ωστόσο, με την προοπτική αυτή διαφωνεί σχεδόν το σύνολο των δημάρχων και των περιφερειαρχών.

Οι σκέψεις του υπουργού

Από τις πρώτες κιόλας συνεντεύξεις του ο νέος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης δεν έκρυψε την πρόθεσή του να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο εκλέγονται οι διοικήσεις στους δήμους και στις περιφέρειες. Συγκεκριμένα, ο κ. Σκουρλέτης, συνεπικουρούμενος και από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Κώστα Πουλάκη εξετάζουν δύο σενάρια εκλογής των αυτοδιοικητικών οργάνων. Το πρώτο προβλέπει  την πρώτη Κυριακή να εκλέγονται οι δήμαρχοι ή οι περιφερειάρχες οι οποίοι συγκεντρώνουν το 50% συν 1 και φυσικά και οι δημοτικοί σύμβουλοι. Η κατανομή των εδρών στο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο θα γίνεται με βάση την απλή αναλογική και ο συσχετισμός δεν θα αλλάζει από την έκβαση της μάχης τη δεύτερη Κυριακή. Στον δεύτερο γύρο, όπου αυτός χρειαστεί, θα αναμετρώνται οι δύο πρώτοι του πρώτου γύρου, με μοναδικό έπαθλο το αξίωμα του δημάρχου ή του περιφερειάρχη, χωρίς η τελική έκβαση της αναμέτρησης να επηρεάζει τη σύνθεση του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου τα οποία είχαν ήδη αναδειχθεί από την πρώτη Κυριακή.

Το δεύτερο σενάριο περιλαμβάνει εκλογή ενός γύρου. Συγκεκριμένα, θα εκλέγεται το δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο με απλή αναλογική και από αυτά, εν συνεχεία, θα εκλέγεται ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης.

Στο τραπέζι υπήρχε και ένα τρίτο σενάριο το οποίο προέβλεπε δύο κάλπες. Μία για την εκλογή δημάρχου ή περιφερειάρχη και μια δεύτερη, ξεχωριστή για την εκλογή των δημοτικών ή περιφερειακών συμβούλων. Αυτό, όμως, φαίνεται να εγκαταλείπεται.

Ισχυρές διαφωνίες

Σύσσωμοι, σχεδόν, οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης αντιτίθενται στο ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου. Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Γιώργος Πατούλης χαρακτηρίζει κάτι τέτοιο «αδιανόητο», τονίζοντας ότι «θα αποτελεί μεγάλο λάθος εάν γίνει». Επισημαίνει τον κίνδυνο ότι «η απλή αναλογική μπορεί να φέρει ακόμη και ακυβερνησία στους δήμους».

Απολύτως αντίθετος δηλώνει ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου. «Η κυβέρνηση διατείνεται ότι θα αλλάξει τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο με την απλή αναλογική. Το υφιστάμενο σύστημα είναι αναλογικό, δίνει τη δυνατότητα να εκπροσωπηθούν όλες οι παρατάξεις, ταυτόχρονα όμως δίνει τη δυνατότητα στο συνδυασμό που εκλέγει το δήμαρχο να διοικήσει το δήμο» αναφέρει στη Voria.gr o κ. Κυρίζογλου.

Προσθέτει πως «η κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει όταν λέει απλή αναλογική τι ακριβώς εννοεί στην πράξη. Γιατί αν εφαρμοστεί το σύστημα της απλής αναλογικής, στις περιπτώσεις που δεν συγκεντρώνει κανείς στον πρώτο γύρο 50% συν μία ψήφο τότε υπάρχει ορατός ο κίνδυνος -που στην Ελλάδα είναι βεβαιότητα- της ακυβερνησίας και στην πράξη της διάλυσης των δήμων». Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ επισημαίνει τον κίνδυνο να μην μπορούν να ψηφιστούν ο προϋπολογισμός ή το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου και διερωτάται «τι θα γίνει σε αυτήν την περίπτωση;». Εξηγεί, παράλληλα, ότι εφαρμόζεται σύστημα απλής αναλογικής σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες αλλά εκεί το σύστημα είναι δημαρχοκεντρικό γιατί θα πρέπει στο τέλος να λαμβάνονται αποφάσεις. «Η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει υπέρ ποιας εκδοχής απλής αναλογικής είναι.

Τέλος, αυτό το οποίο προέχει σήμερα είναι οι πόροι της αυτοδιοίκησης που περικόπτονται έτι περαιτέρω το 2017 και άλλα σοβαρά ζητήματα όπως η μεταρρύθμιση του ‘Καλλικράτη’ και του κράτους γενικότερα. Δεν γνωρίζω κανένα εκλογικό σύστημα που αλλάζοντάς το γεμίζουν τα ταμεία των δήμων. Συνεπώς η κυβέρνηση να μην πετάει τη μπάλα στην κερκίδα και να ασχοληθεί με τους πόρους της αυτοδιοίκησης και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» καταλήγει ο κ. Κυρίζογλου.

«Θα ισοπεδώσει την αυτοδιοίκηση η απλή αναλογική» τονίζει στη Voria.gr ο δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. Προσθέτει πως «με αυτό το εκλογικό σύστημα θα νομιμοποιήσουν τη διαπλοκή και το αλισβερίσι».

«Θα μπορούσε ενδεχομένως το σύστημα να γίνει περισσότερο αναλογικό για την ανάδειξη των δημοτικών συμβούλων όμως η παράταξη που εκλέγει δήμαρχο θα πρέπει να έχει την πλειοψηφία» δηλώνει ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης.

Η απλή αναλογική σε δήμο και περιφέρεια

Στους παρακάτω πίνακες παρουσιάζονται οι συσχετισμοί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στον δήμο Θεσσαλονίκης, όπως αναδείχθηκαν με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο και όπως θα ήταν εάν ίσχυε η απλή αναλογική.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Υποψήφιος/Συνδυασμός

Α’ Κυριακή

 

Έδρες

με απλή αναλογική

Έδρες που πήραν

Διαφορά

 

Ποσοστό

Έδρες

 

 

 

Απ. Τζιτζικώστας – Αλληλεγγύη

32,81

12

23

43

+20

Γ. Ιωαννίδης – Πρωταθλήτρια

18,59

7

13

11

-2

Δ. Χαραλαμπίδου – ΡΑΕ

11,74

4

9

4

-5

Ν. Χρυσομάλλης – Ελληνική Αυγή

8,74

3

6

3

-3

Μ. Μπόλαρης – Συμμετέχω

8,55

3

6

3

-3

Γ. Ζιώγας - Λαϊκή Συσπείρωση

7,96

3

6

3

-3

Ν. Παυλίδου – Πολίτες Μπροστά

5,90

2

4

2

-2

Μιχ. Τερμόπουλος – Οικ. Αλληλεγγύη

3,09

1

2

1

-1

Θ. Αγαπητός – ΑΝΤΑΡΣΥΑ

2,63

1

2

1

-1

 

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Υποψήφιος/Συνδυασμός

Α’ Κυριακή

 

Έδρες

με απλή αναλογική

Έδρες που πήραν

Διαφορά

Γ. Μπουτάρης – Πρωτοβουλία

Ποσοστό

Έδρες

 

 

 

Στ. Καλαφάτης – Εντάξει

36,04

9

18

29

+11

Τρ. Μηταφίδης - Ανθρώπινη Πόλη

26,16

6

13

10

-3

Αρ. Ματθαιόπουλος - Ελληνική Αυγή

10,57

3

5

3

-2

Ι. Δελλής - Λαϊκή Συσπείρωση

7,71

2

4

2

-2

Αρ. Στεργίου – Συμμαχία Πολιτών

6,25

2

3

2

-1

Ελ. Ιωαννίδου – Γειτονιές σε Δράση

3,15

1

1

1

 

Γ. Ρακκάς – Μένουμε Θεσσαλονίκη

3,13

1

1

1

 

Ι. Κούτρας – Ανταρσία

2,17

1

1

1

 

Ι. Κουριανίδης – Πόλη Ελλήνων

2,12

 

1

 

-1

Δ. Παπαμιχαήλ – Πειρατές

1,45

 

1

 

-1

 

1,27

 

1

 

-1