Skip to main content

Αλλαγές στο «παραπέντε» για το φορολογικό ν/σ

Ποιες αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο. H έκπτωση τόκων θα ισχύει μόνο για τα νέα δάνεια, στις 60.000 το αφορολόγητο για τις αποζημιώσεις, από την 1η Ιανουαρίου εφαρμό
επιβάλλονται συντελεστές που αρχίζουν από 10% για το κλιμάκιο 60.000-100.000 και κλιμακώνονται σε 20% για ποσό έως 150.000 ευρώ και 30% για υψηλότερες αποζημιώσεις (από 40% συντελεστή προηγουμένως).Αλλαγές της τελευταίας στιγμής πραγματοποίησε η κυβέρνηση στη φορολογική μεταρρύθμιση, οι οποίες εγκρίθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο. Προτεραιότητα φαίνεται πως είναι η φορολόγηση της αποζημίωσης, ρύθμιση η οποία κρίθηκε «άδικη και βάρβαρη» από σύσσωμη την αντιπολίτευση, κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή. Την πρόθεση του κυβερνητικού επιτελείου αποκάλυψε το πρωί ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, τονίζοντας ότι το αίσθημα δικαιοσύνης είναι θεμελιώδες στο φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ χαρακτήρισε δίκαιη τη φορολόγηση της εκκλησίας.

Αύξηση αφορολόγητου στις αποζημιώσεις

Την αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 60.000 (από τις 20.000 που είναι σήμερα) καθιέρωσε το ΥΠΟΙΚ για τη φορολόγηση των αποζημιώσεων, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.

Σύμφωνα με το προσχέδιο νόμου επιβάλλονται συντελεστές που αρχίζουν από 10% για το κλιμάκιο 60.000-100.000 και κλιμακώνονται σε 20% για ποσό έως 150.000 ευρώ και 30% για υψηλότερες αποζημιώσεις (από 40% συντελεστή προηγουμένως).

Σήμερα, το αφορολόγητο όριο αποζημίωσης απόλυσης διαμορφώνεται σε 20.000 ευρώ και πάνω από αυτό το ποσό επιβάλλεται φόρος με ενιαίο συντελεστή 20%.

Αναδρομικά από τον Ιανουάριο οι ρυθμίσεις για τους μισθωτούς

Επιπλέον, οι ευνοϊκές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τους χαμηλόμισθους μισθωτούς αναμένεται να εφαρμοστούν αναδρομικά από τον Ιανουάριο και όχι από τον Απρίλιο. Ακόμα, αναδρομικά από την αρχή του έτους, και όχι από τον Απρίλιο, εκτιμάται ότι θα ισχύσει η μειωμένη παρακράτηση φόρου για εισοδήματα έως 35.000 ευρώ το χρόνο, ενώ, επίσης από τον Ιανουάριο θα ισχύσουν οι περικοπές επιδομάτων και οι μειωμένες εκπτώσεις δαπανών από τον φόρο.

Έκπτωση φόρου μόνο για τα νέα  στεγαστικά δάνεια


Ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, ανέφερε ότι καταργείται η έκπτωση τόκων για στεγαστικά δάνεια δεύτερης κατοικίας (μόνο η ρύθμιση Παπαθανασίου). Η νέα ρύθμιση για την έκπτωση του 20% των τόκων της πρώτης κατοικίας θα ισχύει για τα δάνεια που θα συναφθούν μετά από την ψήφιση του νόμου. Το μέτρο δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.

Με το νόμο Παπαθανασίου που ισχύει σήμερα υπήρχε έκπτωση 40% από τον φόρο για τόκους στεγαστικών δανείων ύψους έως 350.000 ευρώ εμβαδού έως 200 τ.μ.  τόσο για την πρώτη όσο και για τη δεύτερη κατοικία.

Και σε αυτή την περίπτωση η αρχική ενημέρωση προέβλεπε ότι η έκπτωση του 20% θα ισχύει για τα στεγαστικά δάνεια, τα οποία θα χορηγούνται εφεξής. Από χθες το βράδυ, όμως, πληροφορηθήκαμε ότι η μείωση της έκπτωσης φόρου του 20% θα εφαρμοστεί για τα δάνεια από 1/1/2009, μια απόφαση που θα επιβάρυνε χιλιάδες δανειολήπτες.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών, πάντως, αναφέρουν ότι δεν θα γίνει καμία αλλαγή σε ό,τι αφορά στα τεκμήρια, αλλά και στις φοροαπαλλαγές. Τουλάχιστον σήμερα, γιατί μέχρι την τελική ψήφιση ουδείς γνωρίζει...

Ενδεχομένως να υπάρξουν μικρές αλλαγές στην κλίμακα, ενώ για τον τρόπο φορολόγησης της εκκλησίας ο κ. Σαχινίδης είπε ότι είναι αμετακίνητη η κυβέρνηση στο 20%, αλλά δεν απέκλεισε τον διάλογο κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Σημειώνεται ότι αργά χθες το βράδυ είχε γίνει γνωστό ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει τη μείωση της έκπτωσης φόρου στο 20% για τους τόκους όσων στεγαστικών δανείων για την αγορά πρώτης κατοικίας έχουν συναφθεί από την 1/1/2009. Παράλληλα, αποφασίστηκε να μην αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού της έκπτωσης για τους τόκους πρώτης κατοικίας εφόσον αυτά έχουν συναφθεί ως τις 31 Δεκεμβρίου 2008.

Επιπλέον, αμετακίνητη εμφανίζεται η κυβέρνηση στην επιβολή ΦΠΑ σε μεγάλο αριθμό ελεύθερων επαγγελματιών (δικηγόρους, καλλιτέχνες, πωλητές λαϊκών αγορών κ.α), ενώ αναμένεται να δοθεί παράταση δύο μηνών για την εγκατάσταση ταμειακών μηχανών στις λαϊκές αγορές.

Άλλη μια διάταξη που βρέθηκε στο «μικροσκόπιο» του υπουργικού συμβουλίου είναι αυτή που προβλέπει την επιβολή ΦΠΑ στις ιατρικές και μικροβιολογικές εξετάσεις, καθώς εκτιμάται ότι η εν λόγω διάταξη θίγει τόσο τους πολίτες, όσο και τα ταμεία.


Τελευταία ενημέρωση 15:00