Skip to main content

Πεζοδρόμηση και νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα όρια Χαριλάου-Τούμπας

Αναλυτικά σε ποιες αλλαγές και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα προχωρήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης στην οδό Κορίνθου, στα όρια Χαριλάου - Τούμπας.

Ένα χρόνιο αίτημα κατοίκων και καταστηµαταρχών της περιοχής που βρίσκεται στα όρια Χαριλάου - Τούμπας αναμένεται να ικανοποιήσει τους επόμενους μήνες ο δήμος Θεσσαλονίκης, με σειρά κυκλοφοριακών ρυθμίσεων επί της οδού Κορίνθου, στο τμήμα της από την οδό Παπάφη έως και την οδό Αλεξάνδρου Παπαναστασίου.

H δημοτική αρχή, μετά την έγκριση που αναμένεται να λάβει την ερχόμενη Δευτέρα από το δημοτικό συμβούλιο, θα προχωρήσει στην πεζοδρόμηση τμήματος της οδού Κορίνθου και, σε άλλα σημεία της, σε αλλαγές των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που ισχύουν.

Σύμφωνα με την εισήγηση του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, Καθαριότητας και Περιβάλλοντος Θανάση Παππά, σκοπός των αλλαγών είναι «η ανάπλαση µιας περιοχής που εφάπτεται σε σχολικό συγκρότηµα, η βελτίωση της οδικής ασφάλειας και της προσβασιµότητας των µαθητών και γενικότερα η εξασφάλιση ασφαλέστερων συνθηκών κυκλοφορίας οχηµάτων και πεζών».

Ο δήμος είχε γίνει αποδέκτης πολλών αιτημάτων δηµοτών, κατοίκων και καταστηµαταρχών της περιοχής, οι οποίοι ζητούσαν ασφαλέστερη πρόσβαση των μαθητών του 1ου Γυμνασίου Χαριλάου και 30ου Ενιαίου Λυκείου και βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών.

Συγκεκριμένα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου θα προχωρήσουν:

  • Στην πεζοδρόμηση της οδού Κορίνθου στο τμήμα της από την οδό Αιτωλικού έως την οδο Παπάφη.
  • Για το τμήμα της οδού Κορίνθου από την οδό Αιτωλικού έως την ανώνυμη οδό μεταξύ των οδών Κορίνθου και Διστόμου που εφάπτεται της Παιδικής Χαράς, προβλέπεται η μετατροπή της ως οδό ήπιας κυκλοφορίας, η μονοδρόμησή της, με φορά κίνησης από την οδό Αιτωλικού προς την οδό Αλεξ. Παπαναστασίου, η απαγόρευση στάθμευσης, η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων και η δημιουργία λωρίδας κυκλοφορίας.
  • Για το τμήμα της οδού Κορίνθου από την ανώνυμη οδό μεταξύ των οδών Κορίνθου και Διστόμου που εφάπτεται του Ο.Τ. της Παιδικής Χαράς, έως την οδό Αλεξ. Παπαναστασίου, σύμφωνα με την μελέτη, οι τεχνικές υπηρεσίες θα προχωρήσουν σε μονοδρόμησή της, με φορά κίνησης από την οδό Αιτωλικού προς την οδό Αλεξ. Παπαναστασίου, σε απαγόρευση στάσης και στάθμευσης στην πλευρά των περιττών οικοδομικών αριθμών, στη διαπλάτυνση του πεζοδρομίου στην πλευρά του σχολικού συγκροτήματος και η δημιουργία λωρίδας κυκλοφορίας.
  • Για το τμήμα της οδού Αιτωλικού, από την οδό Κορίνθου έως την οδό Διστόμου προβλέπεται ο καθορισμός της ως οδό ήπιας κυκλοφορίας, η μονοδρόμησή της, με φορά κίνησης από την οδό Διστόμου προς την οδό Κορίνθου, η δημιουργία λωρίδας κυκλοφορίας και η απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης στην πλευρά των άρτιων οικοδομικών αριθμών και η δημιουργία 4 θέσεων στάθμευσης.  

Για το τμήμα της Ανωνύμου οδού μεταξύ των οδών Κορίνθου και Διστόμου που εφάπτεται του Ο.Τ. της Παιδικής Χαράς, αναμένεται ο καθορισμός της ως οδού ήπιας κυκλοφορίας, η μονοδρόμησή της, με φορά κίνησης από την οδό Κορίνθου προς την οδό Διστόμου, η δημιουργία λωρίδας κυκλοφορίας και η απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης όλων των οχημάτων.

Η υλοποίηση της µελέτης συµπεριλαµβάνεται στο έργο «∆ιαµόρφωση Σχολικών ∆ακτυλίων για την ασφαλή πρόσβαση των µαθητών».

Επίσης, µε τη διαµόρφωση πεζόδροµου δίπλα στο 92ο ∆ηµοτικό Σχολείο που αποτελεί τη νοητή επέκταση της οδού Κορίνθου µετά την οδό Παπάφη, στην περιοχή της  ∆΄ ∆ηµοτικής Κοινότητας και συµπεριλαµβάνεται στο ίδιο έργο, ολοκληρώνεται ο Σχολικός ∆ακτύλιος.  

Σημειώνεται ότι στις οδούς Παπάφη και Αλεξ. Παπαναστασίου που είναι κύριες οδοί µε µεγαλύτερους κυκλοφοριακούς φόρτους και αφορούν στη διερχόµενη κυκλοφορία, δεν θα γίνει καµία παρέµβαση, ούτε θα υπάρξει µεταβολή στα κυκλοφοριακά δεδοµένα.