Skip to main content

«Τουριστική περιοχή» η Θεσσαλονίκη- Τι αλλάζει στην αγορά τις Κυριακές

Αντιδράσεις από τον Εμπορικό Σύλλογο για τις προβλέψεις της συμφωνίας κυβέρνησης - Θεσμών. Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες για το νέο πλαίσιο.

Αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς φέρνει η συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς, η οποία έκλεισε τα ξημερώματα της Τρίτης. Κατά τη διαπραγμάτευσης κλείδωσε οριστικά το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.

Ο συμβιβασμός έκλεισε με διεύρυνση τόσο του χάρτη των τουριστικών περιοχών, όσο και της τουριστικής περιόδου. Οι αλλαγές αφορούν και τη Θεσσαλονίκη, όπου αναμένεται να χαρακτηριστική ως τουριστική περιοχή.

Όπως σημειώνουν οι έμποροι, η ρύθμιση «επικεντρώνει φωτογραφικά στην αποκαθήλωση της κυριακάτικης αργίας στις παραθαλάσσιες περιοχές από τον Πειραιά μέχρι το Σούνιο, στο κέντρο της Αθήνας, σε όλη την παραθαλάσσια ζώνη της Θεσσαλονίκης και στα αεροδρόμια "Ελευθέριος Βενιζέλος" και "Μακεδονία" και τις επιχειρήσεις πέριξ αυτών».

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, η ΕΣΕΕ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, καλεί τους καταστηματάρχες να κρατήσουν κλειστά τα καταστήματά τους την Κυριακή 7 Μαΐου, ημέρα στην οποία, βάσει της νομοθεσίας για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις, έχουν τη δυνατότητα να τα ανοίξουν (δείτε εδώ).

Όπως εξήγησε στη Voria.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης, ο οποίος δηλώνει σφόδρα αντίθετος στην επικείμενη αλλαγή, «στόχος είναι οι αγορές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που θα χαρακτηριστούν "τουριστικές"».

«Από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο θα έχουν τη δυνατότητα να ανοίγουν όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως μεγέθους. Τουριστικές περιοχές θα θεωρούνται οι περιοχές ή οι πόλεις που έχουν 2.000 κλίνες ή που έχουν 8% του πληθυσμού τουρίστες – δηλαδή η Θεσσαλονίκη με 80.000 τουρίστες θα είναι τουριστική περιοχή. Τουριστικές θα χαρακτηρίζονται και οι περιοχές που είναι κοντά στα αεοροδρόμια, κάτι που επίσης εξυπηρετεί συγκεκριμένα εμπορικά κέντρα», τόνισε ο κ. Φιλιππίδης, επικαλούμενος την πρώτη ενημέρωση που είχε από το νομικό τμήμα της ΕΣΕΕ.

Ο ίδιος υποστήριξε αυτό που ενδιαφέρει τους θεσμούς είναι η λειτουργία των καταστημάτων στην Τσιμισκή και στα μεγάλα εμπορικά κέντρα. Σημείωσε, επίσης, ότι τα στοιχεία για τους τουρίστες θα τα βγάζει ο ΣΕΤΕ, αφήνοντας αιχμές για αυτά που θα παρουσιάσει. «Παρότι το Συμβούλιο της Επικρατείας μας δικαίωσε, επιμένουν σε αλλάγες της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων, που μόνο κακό θα κάνουν στην αγορά. Έχουμε πει ότι αυτό που λείπει από τους καταναλωτές είναι χρήμα και όχι χρόνος», είπε ο κ. Φιλιππίδης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο εκ νέου προσφυγής στη Δικαιοσύνη.

Η συμφωνία, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, προβλέπει να παρακαμφθεί ο Περιφερειάρχης και να μην υπάρχει το μέτρο μέχρι 250 τετραγωνικά μέτρα.

Σημειώνεται ότι με το σημερινό καθεστώς, δικαίωμα για περισσότερες Κυριακές δίνεται μόνο με αιτιολογημένη απόφαση του κατά τόπου αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη, λαμβανομένων υπόψη τοπικών ιδιαιτεροτήτων (τουριστικές περιοχές) μόνο για τα εμπορικά καταστήματα που έχουν συνολική επιφάνεια εμβαδού, όπως αυτό αναγράφεται στον λογαριασμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, μέχρι 250 τετραγωνικά μέτρα.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά την επίτευξη της συμφωνίας, δήλωσε ότι «θα υπάρξει διεύρυνση και στις τουριστικές περιοχές και στους τουριστικούς μήνες».

Ως συμβιβαστική λύση επιλέχθηκε η αύξηση της τουριστικής περιόδου από τους τέσσερις στους πέντε μήνες. Επίσης, ο ορισμός της τουριστικής περιοχής θα αφορά περιοχές που είναι κοντά στη θάλασσα.