Skip to main content

Αλλαγές στη διαδικασία έκδοσης διαβατηρίου - Τι θα ισχύει

Αποσυνδέεται η χρήση αστυνομικής ταυτότητας από τη διαδικασία έκδοσης διαβατηρίου, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

Σημαντικές αλλαγές στην έκδοση διαβατηρίων προβλέπει το νομοσχέδιο που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Εσωτερικών.

Όπως αναφέρεται η «Ημερησία» του Σαββάτου, αποσυνδέεται η χρήση αστυνομικής ταυτότητας από τη διαδικασία έκδοσης διαβατηρίου, αφού για την ταυτοποίηση των φυσικών προσώπων απαιτείται βεβαίωση των στοιχείων του αιτούντος από δύο μάρτυρες και διασταύρωση των στοιχείων τόσο του αιτούντος όσο και των μαρτύρων, μέσω πρόσβασης των αρμοδίων υπηρεσιών έκδοσης διαβατηρίων στο πληροφοριακό σύστημα «Εθνικό Δημοτολόγιο» του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο, σύμφωνα με το εκάστοτε ισχύον σχετικό πρωτόκολλο συνεργασίας των αρμόδιων υπηρεσιών.

Παράλληλα, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας απαιτείται η προσκόμιση από τον αιτούντα εγγράφων από τα οποία να προκύπτει ο ΑΜΚΑ και ο ΑΦΜ, στοιχεία που επίσης διασταυρώνονται ηλεκτρονικά, μέσω πρόσβασης των αρμοδίων υπηρεσιών έκδοσης διαβατηρίων σε πραγματικό χρόνο στα αντίστοιχα ηλεκτρονικά μητρώα των αρμοδίων για την τήρησή τους φορέων.

Έτσι σύμφωνα το πολυνομοσχέδιο τα παραπάνω στοιχεία, επίσης, διασταυρώνονται μέσω πρόσβασης των αρμόδιων υπηρεσιών έκδοσης σε πραγματικό χρόνο με τα αντίστοιχα ηλεκτρονικά μητρώα των αρμόδιων για την τήρησή τους φορέων.

Σε περίπτωση ανηλίκου, η βεβαίωση των στοιχείων του γίνεται από έναν γονέα του ή από εκείνον που έχει την επιμέλεια ή επιτροπεία του.