Skip to main content

Αλλα λένε κι άλλα εννοούν οι Βρυξέλλες για την αξιολόγηση της Ελλάδας

Κορυφαίος κοινοτικός παράγοντας δηλώνει χαρακτηριστικά ότι «αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση της προετοιμασίας για την τρίτη αξιολόγηση»

Μολονότι επισήμως, από το σύνολο σχεδόν των δανειστών, δηλώνεται ότι η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος είναι εφικτή πριν το τέλος του έτους, ανεπισήμως η διευκρίνιση που γίνεται, μόλις σβήσουν οι κάμερες και κλείσουν τα μικρόφωνα, είναι «παρόλο που είμαστε ήδη στον Οκτώβριο». Κι αυτό αποτυπώνει το πραγματικό κλίμα στις Βρυξέλλες και στις τάξεις των θεσμών γενικότερα.

Πρακτικά, αυτό που εννοείται είναι πως δεν υπάρχει περίπτωση η αξιολόγηση να κλείσει μέσα στο 2017. Κορυφαίος κοινοτικός παράγοντας δηλώνει χαρακτηριστικά ότι «αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση της προετοιμασίας και το ιδανικό είναι να τελειώσουμε τον Δεκέμβριο», αλλά ...δεν το βλέπει.

Πάντως αυτό που φαίνεται να προέχει σε αυτή τη δεδομένη στιγμή για τους δανειστές είναι η ουσία που είναι πάνω από τις προθεσμίες. Και πού έγκειται η ουσία; Στο γεγονός ότι όλα τα προαπαιτούμενα πρέπει να υλοποιηθούν και να διασφαλιστεί η «εκπλήρωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018». Γεγονός αποτελεί ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2017 είναι εντός τροχιάς αλλά υπάρχει μία μεγάλη λίστα προαπαιτούμενων που πρέπει να ολοκληρωθούν. Αυτές αφορούν κυρίως μεταρρυθμίσεις που έχουν νομοθετηθεί και πρέπει τώρα να εφαρμοστούν.

Η αίσθηση που υπάρχει είναι μόνο έτσι η Ελλάδα «θα στείλει το μήνυμα στους επενδυτές ότι η οικονομία ανακάμπτει και πως χτυπάει την πόρτα των αγορών». Σε διαφορετική περίπτωση, όλα «θα μείνουν στον αέρα».