Skip to main content

Άλλα έλεγε προχθές η Βουλγαρία για τη βοήθεια στην Ελλάδα

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός υπογράμμισε ενώπιον του κοινοβουλίου πως η μη παροχή βοήθειας θα περιθωριοποιούσε τη Βουλγαρία στους κόλπους της ΕΕ.

Δημοσίευσε εχθές η Voria.gr. την απόφαση της βουλγαρικής κυβέρνησης περί συμμετοχής της στην παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα. Μόνο που η βοήθεια αυτή είναι καθαρά συμβολική, γι’ αυτό και η προθυμία της βουλγαρικής κυβέρνησης να την παράσχει.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός κ. Μπορίσοφ υπογράμμισε ενώπιον του κοινοβουλίου πως η μη παροχή βοήθειας θα περιθωριοποιούσε τη Βουλγαρία στους κόλπους της ΕΕ και θα περιέπλεκε τις σχέσεις γειτονίας της με την Ελλάδα. «Μια ασταθής Ελλάδα στις πύλες μας θα ήταν κάτι τερατώδες», δήλωσε προσθέτοντας πως δεν θέλει να είναι ο "νεκροθάφτης" της χώρας. «Θα συμμετάσχουμε απλώς σ' έναν μηχανισμό», δήλωσε προς τους βουλευτές, διαβεβαιώνοντας πως «κανένα βουλγαρικό λεβ δεν θα δαπανηθεί για τους Έλληνες».

Όμως, την προηγουμένη, σε ρεπορτάζ της Βουλγαρικής Ραδιοφωνίας, υπήρξαν άλλες απόψεις, που καλό είναι να τις σημειώσουμε, ώστε να γνωρίζουμε ποιες είναι οι πραγματικές διαθέσεις των γειτόνων μας. Και όχι να εμφανίζονται… γαλαντόμοι μόλις τους διαβεβαίωσαν πως η συμμετοχή τους θα είναι συμβολική. Παραθέτω ορισμένα αποσπάσματα, του δημοσιεύματος με τίτλο "Ποιος πρέπει να σώσει την Ελλάδα; ":

«Πριν από την έναρξη των συνομιλιών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι θα ζητήσει από τις εννέα χώρες εκτός της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και της Βουλγαρίας, να συμμετάσχουν στη διάσωση της Ελλάδας μέσω εγγύησης για επείγον δάνειο.

» Η Βουλγαρία δεν έχει στείλει ακόμη την επίσημη στάση της πάνω στο θέμα, αλλά μερικές φορές κατά τις τελευταίες εβδομάδες ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ είδε κατάλληλη ευκαιρία να σχολιάσει τον τρόπο, με τον οποίο η ΕΕ προσπαθεί να λύσει την ελληνική κρίση. Όχι μόνο εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του από το γεγονός που η ΕΕ ασχολείται μόνο με την υπόθεση της Ελλάδας και αγνοεί τα προβλήματα στις υπόλοιπες χώρες μέλη, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη Ιουνίου ο Βούλγαρος πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος και πάνω στο θέμα ποιος πρέπει να σώζει την Ελλάδα: "Εάν ήμασταν τώρα μέλος της Ευρωζώνης, εμείς επίσης έπρεπε να χορηγήσουμε χρήματα για την Ελλάδα. Δε μου φαίνεται λογικό οι φτωχότεροι να βοηθάνε τους πλουσιότερους".

» Ο κ. Μπορίσοφ δεν έχασε την ευκαιρία να εκφράσει την επιδοκιμασία του για την κυβέρνησή του που τηρεί αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και απεύθυνε σύσταση στην Ευρωζώνη: "Ώσπου να πειθαρχήσουν τα κράτη της Ευρωζώνης, δεν βλέπω νόημα η χώρα μας να βιάζεται να προσχωρήσει"».

Στο ρεπορτάζ της Βουλγαρικής Ραδιοφωνίας υπάρχει και η άποψη της κας Ρουμιάνα Μπατσβάροβα, υπουργού Εσωτερικών: «Η Βουλγαρία δεν έχει την δυνατότητα ούτε θα έπρεπε να βοηθά χώρες οι οποίες παραβαίνουν τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ελλάδα». Η υπουργός είπε, επίσης ότι η Βουλγαρία δεν έχει, για την ώρα, εκφραστεί επίσημα, αλλά όπως δείχνουν τα πράγματα, δεν θα είναι θετική. Η Βουλγαρία τηρεί πιστά τους κανόνες και τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεν πιστεύουμε, ότι τα άλλα κράτη κι ακόμα περισσότερο κράτη σαν την Βουλγαρία η οποία αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, θα πρέπει να βοηθούν χώρες οι οποίες δεν τηρούν τους ευρωπαϊκούς κανόνες», είπε η υπουργός.

Ο Μακεδών