Skip to main content

Αλιβιζάτος για Χρυσή Αυγή: Είναι απροσχημάτιστα ναζιστές

Ο καθηγητής στην κατάθεσή του για τη δίκη της παράταξης έκανε λόγο για «μόνιμη δομή» της οργάνωσης και «επανάληψη μοντέλου Χίτλερ»

Σε ευθεία και τολμηρή σύνδεση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής με τον πυρήνα του κοινοβουλευτικού κόμματος προέβη ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος κατά την κατάθεση του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που δικάζει την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Ο καθηγητής στην κατάθεσή του έκανε λόγο για «μόνιμη δομή» της οργάνωσης και «επανάληψη μοντέλου Χίτλερ». Είναι «απροσχημάτιστα ναζιστές» είπε για τη Χρυσή Αυγή.

Αναφερόμενος στη δολοφονία του μουσικού Παύλου Φύσσα υποστήριξε ότι «ήταν χτύπημα της οργάνωσης και όχι του αυτουργού. Είναι αδιάφορο ποιος είναι ο εκτελεστής. Έπρεπε να επιδειχθεί η ισχύς του κόμματος, της οργάνωσης», ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι πέντε είναι τα πρόσωπα που έχουν καθοριστικό ρόλο στην λήψη αποφάσεων εντός της οργάνωσης.

«…Νίκος Μιχαλολιάκος , Ηλίας Κασιδιάρης, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Παναγιώταρος και Γιάννης Λαγός κάτι που προκύπτει και από την 'απίθανη προβολή τους στα ΜΜΕ'. Η δομή της Χρυσής Αυγής κινείται με το σχήμα των ομόκεντρων κύκλων: στον πρώτο κύκλο υπάρχει η ηγεσία, στον δεύτερο αυτοί που συμμετέχουν ενεργά, ο Ρουπακιάς, τα τάγματα εφόδου, και στον τρίτο κύκλο είναι οι οπαδοί, αυτοί που επιλέγουν στην κάλπη Χρυσή Αυγή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλιβιζάτος.

Ο καθηγητής κατέθεσε ακόμη ότι «η Χρυσή Αυγή ήθελε να μας κάνει να εθιστούμε στην καθημερινή χρήση βίας. Τα περιστατικά βίας αυξήθηκαν μετά το 2012, ίσως λόγω του θάρρους που τους έδωσαν τα εκλογικά τους ποσοστά, της τάξης του 6-7%» και πρόσθεσε πως οι στόχοι της οργάνωσης είναι «επιλεκτικά διαλεγμένοι για να συνδέονται με την ιδεολογία της. Δηλαδή μετανάστες, αδύναμοι, υποψιάζομαι ότι υπάρχει μια προτίμηση στον αντιεξουσιαστικό χώρο και την Αριστερά. Εγώ δεν είμαι στόχος γιατί θα ήταν πολύ να 'τρωγα καμία όταν γυρνάω σπίτι μου. Αν είναι το χρώμα κάπως μαυριδερό, ακόμα καλύτερο. Αυτό συνδυάζεται με την ιδεολογία τους. Ναζιστική ιδεολογία. Ευθέως. Αυτό το φαινόμενο είναι σπάνιο και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα: ευθέως Νεοναζιστικά κόμματα. Είναι πέραν πάσης φαντασίας».

Ο κ. Αλιβιζάτος ανέφερε ακόμη ότι τα μέλη της Χρυσής Αυγής πρέπει να αντιληφθούν ότι ο Χριστιανισμός είναι θρησκεία αγάπης και «δεν ταιριάζει πολύ με πράξεις βίας». Παρά τις αντιδράσεις των συνηγόρων ο καθηγητής συνέχισε λέγοντας ότι «βάσει των κειμένων της Χρυσής Αυγής, ο Χριστιανισμός δεν είναι στοιχείο της ιδεολογίας της».