Skip to main content

Αλήθειες και μύθοι για το QE και το κλείσιμο της β' αξιολόγησης

Η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει – το μεγαλύτερο μέρος της – και την επέκταση του προγράμματος χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Παιχνίδι με τη φωτιά». Ετσι χαρακτηρίζουν στελέχη των μεγάλων ελληνικών dealing rooms την καθυστέρηση που παρατηρείται στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Κι αυτό γιατί, πέραν όλων των άλλων, η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει – το μεγαλύτερο μέρος της – και την επέκταση του προγράμματος χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Ηδη, η τελευταία ανακοίνωσε περιορισμό του εύρους των αγορών από τα 80 δισ. μηνιαίως στα 60 δισ. Μάλιστα, νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι σταδιακή αποκλιμάκωση του προγράμματος QE, ενδέχεται να ξεκινήσει ακόμα νωρίτερα, το β΄ τρίμηνο. Δηλαδή, ακόμα και να η Ελλάδα προλάβει "κάτι" στο τέλος, από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το άμεσο όφελος της θα είναι περιορισμένο.

Γιατί τα ελληνικά ομόλογα περιμένουν να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα, στην καλύτερη περίπτωση, το α΄τρίμηνο. Αυτό σημαίνει πως τελικά η Ελλάδα θα προλάβει μόνον ένα μικρό μέρος του προγράμματος. Θα είναι αρκετό; Σίγουρα η Ελλάδα θα μπορέσει να ευνοηθεί ως ένα βαθμό, όταν και εάν συμπεριληφθεί, αλλά το κρίσιμο σημείο είναι η χρονική στιγμή που θα επιχειρήσει να επιστρέψει στις αγορές με νέα ομολογιακή έκδοση.

Αυτό θα είναι το μεγαλύτερο όφελος, αν και έμμεσο. Όμως, όσο αυτή η διαδικασία πάει προς τα πίσω, τόσο τα οφέλη και από αυτή  την εξέλιξη περιορίζονται. Κι αυτό είναι κάτι που προβληματίζει και τη διοίκηση της ΕΚΤ, που αποφάσισε ως γνωστόν εννεάμηνη παράταση του προγράμματος, αντί εξάμηνη, για να προλάβει η Ελλάδα...