Skip to main content

Αλήθειες και μύθοι για το χρέος και τη διαχείρισή του

Στο τραπέζι είναι η γερμανική εκδοχή των πραγμάτων και όλα δείχνουν ότι προς τα εκεί θα πάμε, υπό πολλούς όρους και προϋποθέσεις.

Σε εξέλιξη βρίσκεται, στο εσωτερικό της χώρας, η προσπάθεια της κυβέρνησης να διαχειριστεί το αποτέλεσμα του τελευταίου Eurogroup. Η κυβέρνηση επιχειρεί να «δει» το ποτήρι μισογεμάτο και προσπαθεί μαζί της το ίδιο να κάνουν και οι άλλοι. Το τελευταίο 48ωρο λέει ότι ξεκίνησε η διαδικασία διαχείρισης του χρέους και θα σταθεί σε αυτό το σημείο όσο χρειαστεί, για όσο χρειαστεί.

Στην πραγματικότητα, πήρε ό,τι και η κυβέρνηση Σαμαρά. Δηλαδή, υπόσχεση ότι από το 2018 θα εξετασθεί ο τρόπος διαχείρισης του χρέους, εφόσον εφαρμόσει όλα όσα αποφασισθούν (...και είναι πολλά). Αυτή είναι η αλήθεια, αλλά, όπως είναι φυσικό στο Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλουν ούτε να ακούν αυτή την ανάλυση των πραγμάτων.

Το πιθανότερο πάντως είναι πως τότε θα πάμε σε μια διαχείριση, η οποία θα προβλέπει επιμήκυνση, με ελαφρώς βελτιωμένο επιτόκιο και ενδεχομένως κάποια περίοδο χάριτος (χωρίς να είναι σίγουρο). Για την ιστορία, αυτή είναι η γερμανική εκδοχή των πραγμάτων και μην έχετε καμία αμφιβολία ότι προς τα εκεί θα πάμε, υπό πολλούς όρους και προϋποθέσεις.

Σε ό,τι αφορά την προσέγγιση του μισογεμάτου ποτηριού που έχει ξεκινήσει να αναπτύσσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από την τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, είναι κι αυτή λογική. Υπό την έννοια ότι πρέπει να διαχειριστεί τα μέτρα που ψηφίστηκαν, αλλά και αυτά που έρχονται και τα οποία θα είναι σκληρά. Ίσως γι αυτό, αυτή τη φορά, δεν θα πάνε στη βουλή, αλλά εξετάζεται να "περάσουν" μέσω ενός απλού Διατάγματος.