Skip to main content

Αλήθειες αλλά και απορίες από τη συνέντευξη Κοτζιά στην ΕΡΤ

Τα δύο ατοπήματα που έπραξε ο Έλληνα υπουργός Εξωτερικών πριν από την επίσκεψή του στα Σκόπια και όσα είπε στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Ο Έλληνας υπουργός επί των Εξωτερικών είναι αλήθεια ότι έδωσε ώθηση στο ΥΠΕΞ, αλλά και ο ίδιος δείχνει να κατέχει τα θέματα, σε αντίθεση με προκατόχους τους που ήσαν ασαφείς στις απαντήσεις τους, λόγω άγνοιας των θεμάτων που υποτίθεται ότι διαπραγματεύονταν.

Ασφαλώς, το γεγονός ότι κατέχει τα θέματα, δεν σημαίνει ότι μας βρίσκουν σύμφωνους όλες οι πράξεις ή παραλείψεις του. Σ’ αυτήν τη στήλη, τον επιδοκιμάσαμε για την στάση του ως προς το Κυπριακό, που δεν είδαμε παρόμοια μετά το 1974, παρά μόνον περιστασιακά και χωρίς επιτυχία, αλλά και τον ψέγουμε σε κινήσεις του που αφορούν ιδίως τα Βαλκάνια.

Αποκαλύπτω δύο περιστατικά, που ασφαλώς θα δημιουργήσουν απορίες σε όσους δεν παρακολουθούν στενά τα πράγματα. Όχι όμως σε όσους γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις. Ο Ν. Κοτζιάς, πριν επισκεφθεί τα Σκόπια έπραξε δύο ατοπήματα.

Πρώτον, ορθώς δεν ταξίδευσε αεροπορικώς για να μη προσγειωθεί σε σκοπιανό αεροδρόμιο που φέρει καταχρηστικώς το όνομα "Μέγας Αλέξανδρος", ταξίδευσε όμως οδικώς σε εθνική οδό των Σκοπίων που φέρει κι αυτή μακεδονικό όνομα. Στη Voria.gr είχαμε προτείνει να ακολουθήσει το δρομολόγιο του Ευ. Βενιζέλου, αεροπορικώς στην Πρίστινα, κι από εκεί κάθοδο στα Σκόπια.

Δεύτερον, την προηγουμένη κάλεσε προς ενημέρωση στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών ορισμένα πρόσωπα δραστηριοποιούμενα στη Θεσσαλονίκη, που κάποια απ’ αυτά εκφέρουν απόψεις αμφιλεγόμενες. Ηημεδαπός ή αλλοδαπός παράγοντας τους συνέστησε, είναι προσωπικοί ή κομματικοί φίλοι του υπουργού; Γιατί δεν εκλήθησαν Θεσσαλονικείς με αναγνωρισμένη και ουσιαστική προσφορά στο εθνικό ζήτημα με τα Σκόπια; Και το χειρότερο όλων. Στη συνάντηση στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, ζητήθηκε να μη συμμετάσχει… ο Πρόεδρος της Εταιρείας, ο οποίος από ευγένεια απεχώρησε της αιθούσης! Πόσα θαυμαστικά να βάλλω;

Εν πάση περιπτώσει, κατά τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο Ν. Κοτζιάς, προέβη σε μια διαπίστωση, που όσο υπερβολική κι αν είναι, στο μεγαλύτερο ποσοστό της είναι ορθή. Μίλησε για αναβαθμισμένη ελληνική παρουσία στην 72η Υπουργική Εβδομάδα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και τον πολυδιάστατο ρόλο της Ελλάδας στο διεθνές και περιφερειακό στερέωμα, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τις επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη, οι οποίες αποδεικνύουν, όπως είπε, τη διεθνή αναγνώριση της Ελλάδας:

«Μέχρι πριν από δύο χρόνια η Ελλάδα πηγαίνοντας στον ΟΗΕ ζητούσε πολλά ραντεβού και συναντήσεις. Φέτος δεν ζητήσαμε ούτε μία από τις συναντήσεις που έγιναν, είχαμε τριπλάσια αιτήματα άλλων κρατών για συναντήσεις από αυτά που μπορούσαμε να ικανοποιήσουμε, γεγονός που δείχνει την αναβάθμιση της χώρας. Άλλο πράγμα να ψάχνεις συνομιλητές και άλλο να μην μπορείς να ανταποκριθείς στα αιτήματα των συνομιλητών σου», τόνισε.

Στο τμήμα της συνέντευξής του που αφορά την Τουρκία και το Κυπριακό, θα αναφερθώ άλλη φορά, λόγω περιορισμένου χώρου. Αναφορικά με τα Σκόπια και το ζήτημα της ονομασίας, ο Ν. Κοτζιάς είπε ότι θα συζητηθεί μετά τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου στη γειτονική χώρα, όπως άλλωστε είναι και τα ανάλογα μηνύματα από τα Σκόπια.

Τόνισε, ότι το ονοματολογικό από πίσω του κρύβει ένα πρόβλημα αλυτρωτισμού, εκφράζοντας την ελπίδα και την πεποίθηση ότι θα υπάρξουν «μέτρα από την πλευρά τους για τον περιορισμό του αλυτρωτισμού». Και ανακοίνωσε ότι συμφώνησαν με τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ότι θα συσταθεί μία κοινή επιτροπή από τον Νοέμβριο, η οποία, σε ένα τετράμηνο, θα εξετάσει τα σχολικά βιβλία και τους χάρτες που υπάρχουν σε αυτά ώστε να χτυπηθεί ο αλυτρωτισμός.  

Να ενημερώσω τον Ν. Κοτζιά, αν το αγνοεί, ότι αυτήν την υπόσχεση την επαναλαμβάνουν οι Σλάβοι πολιτικοί των Σκοπίων από το 1995.

Και αυτό δεν αρκεί. Ούτε η νόθα επίλυση της ονομασίας που γίνεται δεκτή από τα "μεγάλα" κόμματα της Ελλάδας. Το οξύ πρόβλημα που θα δημιουργήσει δυσμενείς καταστάσεις είναι η "μακεδονική" εθνότητα και γλώσσα των Σκοπιανών. Μετά την υπαναχώρηση των Βουλγάρων, φοβούμαι πως οι πιέσεις που ασκήθηκαν σ’ αυτούς θα είναι ίδιες και στην δική μας πλευρά, και με την ίδια υποχωρητικότητα.

Ως προς την Αλβανία, ο Ν. Κοτζιάς αναφέρθηκε στα προαπαιτούμενα που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και ειδικότερα στην προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων, θέμα που ξεκαθάρισε, όπως είπε, και πρόσφατα στον ΟΗΕ, το ζήτημα της ιδιότητας του μειονοτικού σε όλη την επικράτεια της Αλβανίας και όχι μόνο στις χαρακτηρισμένες ως μειονοτικές περιοχές, αλλά και την προστασία της ιδιοκτησίας.

«Έχουμε πάρει μέτρα, έχουμε και την υποστήριξη του διεθνούς παράγοντα και όπως βλέπετε οι κατεδαφίσεις αυτές έχουν σταματήσει» επισήμανε, αλλά δεν άκουσε φαίνεται τον Μπουσάτι, τον ομόλογό του της Αλβανίας, που άλλα είπε. Όμως, και με την Αλβανία υπάρχει μια κοινή Επιτροπή που υποτίθεται ότι συνέρχεται κοντά 20 χρόνια τώρα, για να απαλειφθούν τα αλυτρωτικά κείμενα από τα σχολικά βιβλία. Εμείς, προδώσαμε την Βόρειο Ήπειρο, την οποία αντιδήμαρχος της Θεσσαλονίκης αποκάλεσε Νότια Αλβανία [αν είσαι προοδευτικός άνθρωπος…], ενώ οι Αλβανοί συνεχίζουν την ίδια επεκτατική πολιτική.