Skip to main content

Αλήθειες και ψέματα για τις τραπεζικές συνεργασίες

Υπάρχει ή όχι κινητικότητα στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο; Σε χθεσινό της ρεπορτάζ, η Voria.gr αναφέρονταν σε πληροφορίες που ήθελαν τη θυγατρική της Eurobank στο Παρίσι να εξετάζει το ενδεχόμενο συνερ
Υπάρχει ή όχι κινητικότητα στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο; Σε χθεσινό της ρεπορτάζ, η Voria.gr αναφέρονταν σε πληροφορίες που ήθελαν τη θυγατρική της Eurobank στο Παρίσι να εξετάζει το ενδεχόμενο συνεργασίας με την εκεί θυγατρική της HSBC.

Το γεγονός, σήμερα, επιβεβαιώθηκε κατά το ήμισυ. Συγκεκριμένα, με ανακοίνωση της πρώτης γίνεται γνωστό ότι πράγματι υπάρχουν σχέδια περαιτέρω ανάπτυξής της και στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα. Αντιθέτως, το σενάριο που ήθελε την Εθνική να μελετά το ενδεχόμενο αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου και πώλησης ποσοστού των θυγατρικών της, διαψεύσθηκε αυτοστιγμή.

Σε ό,τι αφορά τώρα στα υπόλοιπα ανοικτά μέτωπα, καλό θα ήταν να ξεκαθαρισθεί το εξής. Αν δεν ολοκληρωθούν τα stress tests, που λαμβάνουν χώρα σε ευρωπαϊκό και ελληνικό επίπεδο, καμία στρατηγική κίνηση δεν πρόκειται να γίνει. Γιατί, ευλόγως, όλοι θα φοβούνται μήπως πέσουν σε καμία παγίδα. Όταν τα αποτελέσματα των ελέγχων, όμως, γνωστοποιηθούν, τότε όλα τα ενδεχόμενα θα είναι ανοικτά. Δηλαδή κι αυτά των εξαγορών και των συγχωνεύσεων. Και για να μην περιμένετε αδίκως, το πιθανότερο είναι ότι οι εξελίξεις αυτές θα αρχίσουν να λαμβάνουν χώρα από το φθινόπωρο και μετά.