Skip to main content

Αλί Χαμενεΐ: Ο Τραμπ θα τύχει της ίδιας μοίρας με τους προκατόχους του

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν δήλωσε σήμερα πως οι ΗΠΑ προσπάθησαν να αλλάξουν το ιρανικό καθεστώς αλλά ηττήθηκαν.

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε σήμερα ότι η απόρριψη από την Ουάσινγκτον της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης δείχνει ότι η Ισλαμική Δημοκρατία δεν μπορεί να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ.

Σε αποσπάσματα ομιλίας που αναρτήθηκε στον επίσημο ιστότοπό του, ο Χαμενεΐ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ πάντοτε έκαναν ό,τι μπορούσαν για να φέρουν την αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν, αλλά ηττήθηκαν και θα ηττηθούν.

«Ο σημερινός Αμερικανός πρόεδρος θα τύχει της ίδιας μοίρας όπως εκείνης του προκάτοχού του, Μπους και των νεοσυντηρητικών και του Ρίγκαν και θα εξαφανιστεί από την Ιστορία», τόνισε, αναφερόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ και τους προηγούμενους Αμερικανούς προέδρους, όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων.

Στα πρώτα του σχόλια μετά την παρουσίαση από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο της νέας αμερικανικής στρατηγικής απέναντι στο Ιράν, όπου ο ΥΠΕΞ σκιαγράφησε τους δώδεκα όρους που θέτει η Ουάσινγκτον προκειμένου να συνάψει μια «νέα συμφωνία» με την Τεχεράνη, ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν δήλωσε ότι το Ιράν θα συντρίψει τις ΗΠΑ αν οι Ιρανοί αξιωματούχοι κάνουν το καθήκον τους.

Αναφερόμενος στη θεμελιώδη και βαθιά εχθρότητα, όπως την χαρακτήρισε, των ΗΠΑ προς την Ισλαμική Δημοκρατία, ο Χαμενεΐ, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, είπε: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι Αμερικανοί θα ηττηθούν...με δεδομένο ότι οι Ιρανοί αξιωματούχοι θα ασκήσουν πλήρως τα καθήκοντά τους».

Η Ευρώπη ακολουθεί τις ΗΠΑ σε ευαίσθητα ζητήματα

Ο Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ακόμη ότι αναζητά ειρήνη με την Ευρώπη για τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από αυτή, αλλά η εμπειρία έχει δείξει ότι η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία ακολουθούν την Ουάσινγκτον σε ευαίσθητα ζητήματα.

«Δεν θέλουμε να ξεκινήσουμε έναν καβγά με την Ευρώπη, αλλά αυτές οι τρεις χώρες έχουν δείξει ότι θα ακολουθήσουν την Αμερική στα πιο ευαίσθητα ζητήματα», τόνισε ο Χαμενεΐ, σύμφωνα με την ομιλία που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του.

Αναφερόμενος στα σχόλια που είχε κάνει το 2002 ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ουώκερ Μπους που είχε τοποθετήσει το Ιράν στον «άξονα του κακού», ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης τόνισε ότι η Ιστορία έχει αποδείξει στην Τεχεράνη ότι «η προσαρμοστικότητα στους εχθρούς την κάνει πιο θαρραλέα».