Skip to main content

Τσίπρας: Τα πιο δύσκολα τα αφήσαμε πίσω μας αλλά δεν εφησυχάζουμε

Ο πρωθυπουργός τόνισε σε συνέντευξη του στον Alpha ότι αυτό θα είναι ένα πιο ήρεμο καλοκαίρι αλλά δεν πρέπει αν εφησυχάζουμε.

«Αυτό θα είναι ένα πιο ήρεμο καλοκαίρι αλλά δεν πρέπει αν εφησυχάζουμε» δήλωσε στην αρχή της συνέντευξης του στο κανάλι του Alpha ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, ο κ. Τσίπρας είπε αναφερόμενος στην έξοδο στις αγορές ότι δεν χρειάζεται να ευλογεί ο ίδιος τα γένια του: «Όλος ο διεθνής τύπος έχει πάρα πολύ θετικά σχόλια για την Ελλάδα μετά από πάρα πολλά χρόνια».

«Άνοιξε ένας δρόμος» επισήμανε ο πρωθυπουργός ενώ τόνισε ακόμα ότι «πρέπει η δοκιμαστική έξοδος να επαναληφθεί με επιτυχία, για να βγούμε οριστικά το καλοκαίρι του 2018 στις αγορές».

Σε ερώτηση του κ. Σρόιτερ για την κριτική που είχε ασκήσει παλαιότερα ο ίδιος στην έξοδο στις αγορές που έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά, διευκρίνισε: «Κάναμε ένα σημαντικό βήμα, που αποτελεί αρχή του τέλους μια περιπέτειας».  Υποστήριξε ακόμα ότι η προηγούμενη δοκιμαστική έξοδος στις αγορές το 2014, επί κυβέρνησης Σαμαρά, ήταν μια επικοινωνιακή απόπειρα διότι, συν τοις άλλοις, έγινε παραμονή των ευρωεκλογών

«Όλος ο διεθνής Τύπος μετά από πάρα πολλά χρόνια μιλά για δυναμική επιστροφή της Ελλάδας, να επαναληφθεί η πετυχημένη αυτή έξοδος, να έχουμε μια σταδιακή μείωση των επιτοκίων, ώστε σε ένα χρόνο από τώρα να μπορούμε να χρηματοδοτούμε τις ανάγκες μας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως οι πολίτες δεν θα δουν άμεσα τα αποτελέσματα, αλλά πως η κυβέρνηση έχει καλύψει το 1/3 της καταστροφής στην αγορά εργασίας.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως «δεν χρειάζεται να πανηγυρίζουμε, αυτό που λέμε είναι ότι κάνουμε μια αρχή, ξέρουμε ότι τα πιο δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω μας, αλλά δεν εφησυχάζουμε».

Αναφορικά με το χρέος ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη ρήτρα ανάπτυξης που εξασφάλισε η κυβέρνηση στη συμφωνία του Eurogroup. «Το ΔΝΤ επιμένει στην περαιτέρω απομείωση του χρέους (...), δεν τελείωσε η διαδικασία, αλλά έχουν μπει τα θεμέλια για να μιλήσω και ως πολιτικός μηχανικός» δήλωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα ποσοτικοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος.

«Ο στόχος παραμένει για την ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση και η χθεσινή εξέλιξη φέρνει αυτό τον στόχο πιο κοντά. Σε αυτό συμβάλει και το επιτόκιο - έκπληξη που πετύχαμε» σημείωσε ακόμα ο πρωθυπουργός.

Βέλη κατά της αντιπολίτευσης

«Η αντιπολίτευση τζογάρει μονίμως στο μαύρο και ευτυχώς για τη χώρα, όχι για την κυβέρνηση- έρχονται άλλα χρώματα. Παραλάβαμε μια χώρα στο χείλος της καταστροφής και με άδεια ταμεία, ευτυχώς σήμερα τα πράγματα δεν είναι έτσι», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για την κριτική που του ασκείται από την αντιπολίτευση.

Υπογράμμισε ακόμα την ανάγκη να σχεδιαστεί το αύριο με καλύτερους όρους.

Φορολογία

«Έρχονται αυτοί που μας επιβάλλουν τους φόρους και μας λένε μειώστε τους φόρους», ανέφερε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον κ. Σρόιτερ, που τον ρώτησε για αντίστοιχη αναφορά της Ντέλιας Βελκουλέσκου σε συνέντευξη τηε. Ο κ. Τσίπρας σχολιάζοντας στο ίδιο κλίμα τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ είπε πως το Ταμείο «έχει πέσει τόσες φορές έξω».

«Η επόμενη μέρα δεν θα είναι χειρότερη, έχουμε την υποχρέωση να μειώσουμε το αφορολόγητο» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Με την ανάπτυξη το 2017 να είναι κοντά στο 2% και το 2018 πάνω από το 2% και υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης δεν θα ενεργοποιηθούν κόφτες, αλλά δότες», επισήμανε ο ίδιος.
Για το ασφαλιστικό επέμεινε πως το 80% των ασφαλισμένων πληρώνει μικρότερες εισφορές και το 90% των αγροτών επίσης πληρώνει πολύ μικρότερες εισφορές. «Χτίζουμε ένα πλεονασματικό ταμείο (ΕΦΚΑ), ωστόσο δεν υπάρχει αμφιβολία πως υπάρχει ένα ποσοστό εργαζομένων που με ασφαλιστικές εισφορές και φορολογία πιέζονται» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως κάποιοι «δυνατοί» το προηγούμενο διάστημα ήταν στη λούφα.

Φοροδιαφυγή

Για τη φοροδιαφυγή, ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε το νομοσχέδιο για την εθελοντική εμφάνιση εισοδημάτων, ενώ υπογράμμισε πως έχουν ενταθεί και οι έλεγχοι.

«Γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για τη φοροδιαφυγή, για θέματα που αφορούσαν στο παρελθόν, το μεγάλο πάρτι, όπως αυτό στην υγεία, σταμάτησε» τόνισε ακόμα.

Καλοκαίρι 2015

Για τη συνέντευξη του στη βρετανική εφημερίδα Guardian, είπε πως δεν υπάρχει αμφιβολία πως αντιμετώπισε δυσκολίες η κυβέρνηση, που δεν αντιμετώπισαν άλλες κυβερνήσεις. «Δεν περίμενα ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί η μάχη ενός ολοκλήρου λαού με τέτοια κυνικότητα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός αναφερθείς στους Ευρωπαίους εταίρους.

Ερωτηθείς για το πρώτο 6μηνο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε: «Έδωσα την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου με πίστη σε έναν σκοπό να κάνω διαπραγμάτευση. Φτάσαμε στο χείλος της καταστροφής για να δικαιώσουμε αυτή την εντολή».