Skip to main content

Αλέξης Τσίπρας: Είμαστε πιο κοντά παρά ποτέ σε λύση

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία και στην πιο κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων, τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός.

Θέλουμε μία συμφωνία που θα βάλει τέλος στη λιτότητα και θα λύσει το πρόβλημα του χρέους, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, την οποία ενημερώνει για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

«Θέλουμε μία ευρωπαϊκή λύση για τα προβλήματα της Ελλάδας», τόνισε, σημειώνοντας πως «τώρα, βρισκόμαστε στην τελική ευθεία, στην πιο κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων και πιο κοντά παρά ποτέ στη λύση».

Ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχθηκε ότι τον εξέπληξε δυσάρεστα η πρόταση Γιούνκερ, την οποία χαρακτήρισε κακή στιγμή για την Ευρώπη.

«Δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα μας παρέδιδαν μια πρόταση που δεν αντανακλούσε όσα έχουν συζητηθεί τρεις μήνες τώρα στο Brussels Group.  Όχι οι τεχνοκράτες, αλλά οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Δεν θα μπορούσα να διανοηθώ ότι υπάρχει βουλευτής σε αυτήν την αίθουσα που θα ψηφίσει την κατάργηση του ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους ή την αύξηση κατά δέκα μονάδες του ΦΠΑ στο ρεύμα», είπε χαρακτηρίζοντας «οπισθοχώρηση» τις προτάσεις των δανειστών σε σχέση με όσα έχει συζητήσει η ελληνική πλευρά με τους εταίρους της μέχρι τώρα».

Επίσης, αναφερόμενος στις προτάσεις των πιστωτών ο πρωθυπουργός έκανε λόγιο για μια «κακιά στιγμή για την Ευρώπη» και κάλεσε τους εταίρους να προσχωρήσουν με ρεαλισμό στις θέσεις που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά.

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας κάλεσε την αντιπολίτευση να ξεκαθαρίσει αν αποδέχεται ή απορρίπτει αυτή τη συμφωνία, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «παρά το μεγάλο πισωγύρισμα της προχθεσινής ημέρας», είμαστε πιο κοντά από ποτέ σε συμφωνία.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, ο ελληνικός λαός πρέπει να είναι περήφανος για αυτή την σκληρή προσπάθεια, αλλά να είναι και ήσυχος γιατί, όπως είπε, η προσπάθεια αυτή θα φέρει καρπούς.

Όπως είπε, η λύση στο ελληνικό πρόβλημα θα δώσει μία νέα προοπτική στην ευρωπαϊκή ενοποίηση και θα διασφαλιστεί πως «η Ευρωζώνη είναι ενιαία και αδιαίρετη».

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση κατέθεσε μία συνολική και ολοκληρωμένη πρόταση για βάση συμφωνίας με τους θεσμούς. «Η πρόταση δεν αποτύπωσε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά τα αποτελέσματα των συνεδριάσεων του Brussels Group. Η ελληνική πρόταση αποτελεί τη μοναδική ρεαλιστική βάση για συμφωνία και Βασικό χαρακτηριστικό της είναι η μείωση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων», είπε.

Ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε ότι η εφαρμογή της ελληνικής πρότασης προϋποθέτει την ύπαρξη μίας συνολικής λύσης για την Ελλάδα. «Το κρίσιμο σημείο της διαπραγματεύσεις είναι να κλείσει ο φαύλος κύκλος της αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης. Πρέπει να υπάρξει μία ουσιαστική λύση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε, πρώτιστο κριτήριο για μια συμφωνία είναι η οικονομική της βιωσιμότητα και σημείωσε πως χρειαζόμαστε μια συμφωνία που θα είναι και λύση, η οποία θα βάζει οριστικά τέλος στα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, για να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι δανειστές, πρέπει να υπάρξει μία συνολική λύση για το χρέος και όπως σημείωσε, εάν δεν υπάρξει λύση για το χρέος, «δεν θα καταφέρουμε να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο της αβεβαιότητας».