Skip to main content

Αλεξιάδης: Ελέγχθηκαν συνολικά 384 offshore από το 2014

Από τις 6.000 offshore που είναι ελεγκτικά αξιοποιήσιμες, έχουν ελεγχθεί οι 384 και βεβαιώθηκαν φόροι ύψους 129,5 εκατ. ευρώ

Σημαντική είναι η αύξηση των ελέγχων στις offshore τον τελευταίο χρόνο, όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής και απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Δημήτρη Καμμένου.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Αλεξιάδης, από τις 384 offshore που ελέγχθηκαν συνολικά, οι 321 ελέγχθηκαν την περίοδο 2014 - 2015.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Αλεξιάδης, στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περίπου 10.000 offshore, εκ των οποίων περίπου 6.000 offshore είναι ελεγκτικά αξιοποιήσιμες. Από αυτές τις 6.000 offshore, έχουν ελεγχθεί οι 384 και βεβαιώθηκαν φόροι ύψους 129,5 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, οι 321 offshore ελέγχθηκαν την περίοδο 2014 – 2015 και βεβαιώθηκαν φόροι ύψους 94,5 εκατ. ευρώ.

«Και αυτές οι υποθέσεις και οι υποθέσεις των λιστών είναι στο στόχαστρο του υπουργείου. Έχουμε ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο. Δεν θα μείνουν στην τύχη τους. Θα έχουμε μηνιαία αποτίμηση των ελέγχων», σημείωσε ο Τρ. Αλεξιάδης, ανακοινώνοντας, παράλληλα, ότι θα υπάρξει προστασία των ελεγκτικών μηχανισμών με νομοθετικές ρυθμίσεις.

«Είχαμε περιπτώσεις να διεξάγεται έλεγχος παρουσία αστυνομικών και να καταφεύγει ο φοροφυγάς στο δικαστήριο και να βρίσκονται οι ελεγκτές με τη διαδικασία του αυτόφωρου και εμείς να παρεμβαίνουμε για να μην περάσουν το βράδυ στο κρατητήριο», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός και έστειλε το μήνυμα πως «αυτά τα πράγματα θα τελειώσουν.

«Ήδη φέραμε διατάξεις προστασίας του ελεγκτικού μηχανισμού. Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε απροστάτευτο τον ελεγκτικό μηχανισμό στα χέρια οποιουδήποτε μελαγοσχήμονος που θέλει να τον κυνηγήσει», συνέχισε ο κ. Αλεξιάδης.

«Οι εντολές είναι να μην σταματήσουν πουθενά οι έλεγχοι, όποιο όνομα και να είναι μπροστά», κατέληξε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ.