Skip to main content

Αλεξανδρούπολη: Τριήμερη αναβολή στη δίκη των 8 Τούρκων στρατιωτικών

Οι οκτώ στρατιωτικοί, που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο, έλαβαν τριήμερη προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν για την παράνομη είσοδο στη χώρα μας.

Προθεσμία για να απολογηθούν ζήτησαν και έλαβαν από το μονομελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή στο πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης Ερντογάν και συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στη χώρα μας, όταν προσγειώθηκαν με στρατιωτικό ελικόπτερο στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.

Οι παραπάνω, που ζητούν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, κρατούνται στο κέντρο κράτησης στις Φέρες. Οι οκτώ κρατούμενοι, στους οποίους η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης απέδωσε χθες τις κατηγορίες της παράνομης εισόδου στη χώρα, της ηθικής αυτουργίας στην παράνομη πτήση για τους επτά κατηγορουμένους και της εκτέλεσης παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο που βαρύνει τον πιλότο του ελικοπτέρου, οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο από το οποίο και έλαβαν τριήμερη αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσής τους.

Στη συνέχεια θα παρουσιαστούν στην επιτροπή ασύλου για να ξεκινήσει η διαδικασία εξέτασης του αιτήματος που υπέβαλαν για χορήγηση πολιτικού ασύλου.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις συνηγόρους των οκτώ κατηγορουμένων σε περίπτωση απόρριψης από την υπηρεσία ασύλου της αίτησής τους, οι αιτούντες έχουν και θα αξιοποιήσουν το δικαίωμα προσφυγής σε δευτεροβάθμια επιτροπή που εδρεύει στην Αθήνα και εφόσον υπάρξει και δεύτερη απόρριψη υπάρχει δυνατότητα προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια.

Τέλος όσον αφορά τον χρόνο εξέτασης της υποβληθείσας αίτησης χορήγησης πολιτικού ασύλου, αυτός ορίζεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία στις 90 ημέρες, ωστόσο οι συνήγοροι υπεράσπισης εκτιμούν πως λόγω της ιδιαιτερότητας της κατάστασης οι διαδικασίες θα επισπευσθούν και ενδεχομένως ο χρόνος να μην υπερβεί τις 8-9 ημέρες.

«Το ποινικό δικαστήριο θα τελειώσει σύντομα και περιμένουμε μια καλή απόφαση ώστε να μην ασκήσουμε έφεση. Οι πελάτες μου δεν γνώριζαν ότι γίνεται πραξικόπημα. Έλαβαν εντολές από ανωτέρους τους για να μεταφέρουν τραυματίες από τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, πράγμα που έπραξαν μέχρι που δέχτηκαν πυρά από την αστυνομία. Στη συνέχεια έλαβαν μηνύματα ότι γίνεται πραξικόπημα και φοβήθηκαν για τη ζωή τους», υπογράμμισε η δικηγόρος τεσσάρων εκ των στρατιωτικών Ίλια Μαρινάκη.

Να σημειωθεί ότι στο δικαστικό μέγαρο  έφτασαν από το πρωί τρεις Τούρκοι διπλωμάτες από το προξενείο, ένας Τούρκος δικηγόρος στον οποίο, ωστόσο, δεν επετράπη η είσοδος, καθώς και πολλοί Τούρκοι δημοσιογράφοι.