Skip to main content

Αλεξανδρούπολη: Συνταγογραφούσαν φάρμακα σε ασθενείς-φαντάσματα

Απάτη παράνομης συνταγογράφησης φαρμάκων, αξίας 8.226 ευρώ, οργάνωσαν μια παιδοψυχιάτρος, ένας ιατρικός επισκέπτης και ένας φαρμακοποιός.

Απάτη παράνομης συνταγογράφησης φαρμάκων, που οργάνωσαν μια 62χρονη γιατρός, ένας 38χρονος ιατρικός επισκέπτης και ένας 39χρονος φαρμακοποιός, εξαρθρώθηκε στην Αλεξανδρούπολη .

Σύμφωνα με την αστυνομία, η γιατρός συνταγογράφησε φάρμακα συνολικής αξίας 8.226,86 ευρώ με χρήση Αριθμών Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), τους οποίους κατηγορείται ότι είχε υφαρπάξει εν αγνοία των ασφαλισμένων ο ιατρικός επισκέπτης. Εν συνεχεία, τις συνταγές εκτελούσε ο φαρμακοποιός.

Η απάτη αποκαλύφθηκε όταν υπέπεσε στην αντίληψη πολίτη σακούλα με 157 κουτιά με φάρμακα, δίπλα σε κάδο απορριμμάτων έξω από το φαρμακείο του 39χρονου, ποσότητα που τον ώθησε να ενημερώσει την αστυνομία.  

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας που ακολούθησε οι τρεις φερόμενοι ως δράστες (η γιατρός με έδρα πόλη γειτονικού νομού, ο φαρμακοποιός και ο ιατρικός επισκέπτης κάτοικοι Αλεξανδρούπολης), χρησιμοποίησαν τους αριθμούς μητρώου διαφόρων ατόμων προκειμένου να συνταγογραφήσουν παράνομα φάρμακα και να εισπράξουν από τον ασφαλιστικό φορέα το αναλογούν χρηματικό ποσό κατά την εκτέλεση των συνταγών. Ειδικότερα, η 62χρονη παιδοψυχίατρος προέβη, την 1η Σεπτεμβρίου, στην παράνομη συνταγογράφηση, απέστειλε τις συνταγές στον 39χρονο φαρμακοποιό ο οποίος τις εκτέλεσε, το χρονικό διάστημα από 8 έως 15 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να εισπράξει παράνομα το αναλογούν χρηματικό ποσό από τον ασφαλιστικό φορέα των ασφαλισμένων, ζημιώνοντας με αυτό τον τρόπο το Ελληνικό Δημόσιο.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Διεύθυνση Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης έχει ήδη επικοινωνήσει με περίπου 30 από τους κατόχους των συγκεκριμένων Α.Μ.Κ.Α. οι οποίοι δήλωσαν ότι ουδέποτε επισκέφθηκαν την παιδοψυχίατρο ως ασθενείς.  

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στους χώρους εργασίας της γιατρού και του φαρμακοποιού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης και του Τμήματος Ασφάλειας Ξάνθης, μέρος των παράνομων συνταγών με επικολλημένες τις ταινίες γνησιότητας των φαρμάκων και ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής.  

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε περιλαμβάνει τις κατηγορίες της απάτης, πλαστογραφίας, έκδοσης ψευδών ιατρικών πιστοποιήσεων, απιστία σχετικά με την υπηρεσία και παράβαση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων.  

Οι έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να διακριβωθεί το εύρος της παράνομης δραστηριότητας και να καθοριστεί η συνολική ζημία για το Δημόσιο, ενώ οι τρεις φερόμενοι ως δράστες, δεν συνελήφθησαν καθώς είχε παρέλθει το αυτόφωρο.