Skip to main content

Αλβανία: Στήριξη επενδύσεων από την ΕΤΑΑ με ποσό 1,1 δισ. ευρώ

Ποσό 1,1 δισ. ευρώ ενεργοποίησε άμεσα ή έμμεσα, μέσω δωρητών και συγχρηματοδοτήσεων, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, στη χώρα
Ποσό 1,1 δισ. ευρώ ενεργοποίησε άμεσα ή έμμεσα (μέσω δωρητών και συγχρηματοδοτήσεων) η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ), στην Αλβανία, όπως αναφέρεται η τράπεζα σε ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το ευνοϊκό, μακροοικονομικό περιβάλλον υπήρξε ένας από τους βασικούς τομείς ανάπτυξης του ΑΕΠ, το οποίο σημείωσε μέσο ρυθμό ανάπτυξης 6,3% την περίοδο 2005-2008.

Επιπλέον, οι τομείς των κατασκευών και των υπηρεσιών συνέβαλαν αποφασιστικά στην οικονομική ανάπτυξη, ενώ, η παγκόσμια οικονομική κρίση, είχε ως συνέπεια τη συρρίκνωση των εξαγωγών (-17,2% σε ετήσια βάση, α’ εξάμηνο 2008- α’ εξάμηνο 2009), τη μείωση των εμβασμάτων (στο 10% του ΑΕΠ το α’ εξάμηνο του 2009, έναντι 15% την αντίστοιχη περίοδο του 2008) και τη μείωση των ξένων επενδύσεων.

Πρόκληση στο μακροοικονομικό επίπεδο παραμένει το έλλειμμα του ισοζυγίου των τρεχουσών συναλλαγών, σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από μείωση των εμβασμάτων και των ξένων επενδύσεων.

Η ΕΤΑΑ θα συνεχίσει τη στήριξη επενδύσεων στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας, με έμφαση σε περιφερειακές διασυνδέσεις. Εξάλλου, αξιοποιώντας το παράδειγμα του αεροδρομίου των Τιράνων, η τράπεζα θα ενθαρρύνει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε περαιτέρω συμπράξεις δημοσίου - ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), προκειμένου να προσελκύσει το ιδιωτικό κεφάλαιο στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών.


Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ