Skip to main content

Αλαλούμ στις συζητήσεις με το κουαρτέτο των δανειστών

Κάτι παραπάνω από εμφανής είναι πλέον η απόσυρση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, από τις διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο των δανεισών.

Κάτι παραπάνω από εμφανής είναι πλέον η απόσυρση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, από τις διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο των δανειστών. Η «γραμμή» Τσακαλώτου, υιοθετήθηκε πλήρως από το Μέγαρο Μαξίμου, με τον κ. Δραγασάκη να τείθεται στο περιθώριο, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.

Είναι άγνωστο για ποιον ακριβώς το λόγο ο υπουργός Οικονομικών επέμεινε εξαρχής σε αυτόν τον αποκλεισμό, ενώ αρχικά οι σχέσεις των δύο αντρών – τουλάχιστον κατά την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ήταν κάτι παραπάνω από αρμονικές. Προφανώς, κάτι μεσολάβησε μεταξύ τους, το οποίο, προς το παρόν, δεν έχει βγει στην επιφάνεια.

Γεγονός πάντως αποτελεί ότι ο κ. Δραγασάκης έχει εξοβελιστεί, με απροσδιόριστες πλέον αρμοδιότητες, ενώ τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, σε πρώτη φάση, έχει αναλάβει ο υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα κυβερνητικού συντονισμού, Αλέκος Φλαμπουράρης. Το παράδοξο είναι πως ποτέ στο παρελθόν το συγκεκριμένο κυβερνητικό στέλεχος δεν είχει αναμειχθεί, ενεργά τουλάχιστον, στη διαδικασία. Με αποτέλεσμα τώρα να είναι «έξω από τα νερά του» και να φαίνεται από τις δηλώσεις που κάνει, μπαίνοντας και βγαίνοντας από τις συσκέψεις, που γίνονται στο ξενοδοχείο Χίλτον των Αθηνών.

Πάντως, στη δεύτερη φάση, τις διαπραγματεύσεις αναλαμβάνει και πάλι ο κ. Τσακαλώτος, συνεπικουρούμενος από τον κ. Γιώργο Χουλιαράκη. Κι εδώ βρίσκεται το επόμενο παράδοξο: Και με αυτόν, οι σχέσεις του κ. Τσακαλώτου δεν είναι οι καλύτερες δυνατές, αν και την περασμένη άνοιξη ήταν ο πιο φανατικός υποστηρικτής του.