Skip to main content

Αλαλούμ με τα διόδια - Ασύμφορη η ελεύθερη διέλευση λέει το υπουργείο

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εταιρείες δεν έχουν πληρωθεί ακόμα τις διελεύσεις την ημέρα του δημοψηφίσματος, τις οποίες εκτιμούν σε εκατ.ευρώ.

Κανονικά καταβάλλουν το αντίτιμο των διοδίων οι πολίτες που ταξιδεύουν για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.  

Αν και στις προηγούμενες εκλογές και το δημοψήφισμα υπήρξε η ελεύθερη διέλευση, κάτι τέτοιο δε συνέβη αυτή τη φορά. Νωρίς το πρωί ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατήγγειλε το γεγονός και επικοινώνησε με την υπηρεσιακή πρωθυπουργό.

Πάντως οι κοινοπραξίες με ανακοίνωσή τους σημείωναν ότι η δωρεάν διέλευση των διοδίων, λόγω των εκλογών, δεν προβλέπεται από τις συμβάσεις παραχώρησης και το κόστος θα έπρεπε να καλύψει το κράτος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εταιρείες δεν έχουν πληρωθεί ακόμα τις διελεύσεις από τους αυτοκινητόδρομους και τη γέφυρα Ρίου - Αντιρίου την ημέρα του δημοψηφίσματος, τις οποίες εκτιμούν σε εκατομμύρια ευρώ.

Το υπουργείο Εσωτερικών νωρίτερα με ανακοίνωσή του τόνιζε ότι με έγγραφο που απέστειλε στις 29 Αυγούστου προς το υπουργείο Υποδομών αιτήθηκε τη διαμεσολάβηση του υπουργείου για να ισχύσει η ελεύθερη διέλευση των οχημάτων από τα διόδια, μέτρο που εφαρμόστηκε στο πρόσφατο δημοψήφισμα αλλά και σε προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες. Ωστόσο, σημειώνει το ΥΠΕΣ, δεν έλαβε καμία απάντηση στο αίτημά του.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών έκρινε ως ασύμφορη την όποια συμφωνία για εκ νέου ελεύθερη διέλευση, καθώς θα διπλασιαζόταν το κόστος που θα καλείτο να καταβάλλει το κράτος για δύο πλέον εκλογικές διαδικασίες, του δημοψηφίσματος και τη σημερινή.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης απηύθυνε έκκληση από τα Χανιά όπου πήγε να ψηφίσει να αφεθούν ελεύθερα τα διόδια κατά την επιστροφή των ψηφοφόρων. Την ίδια έκκληση απήυθυνε και γραπτώς ο γ.γ. Δημοσίων έργων κ. Γ. Δέδες πλην όμως δεν υπήρξε έως τώρα ανταπόκριση.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, η Υπηρεσιακή Πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου Χριστοφίλου έχει ήδη δώσει εντολή στα συναρμόδια υπουργεία να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα, τουλάχιστον μέχρι την επιστροφή των εκλογέων.