Skip to main content

Αλαβάνος: Το μνημόνιο δεν είναι μονόδρομος

Ο πρώην Πρόεδρος του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του δηλώνει πως η υποψηφιότητά του για την περιφέρεια Αττικής αποσκοπεί στο να καταδείξει πως το μνημόνιο δεν είναι μονόδρομος.
Ο πρώην Πρόεδρος του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real news» δηλώνει πως η υποψηφιότητά του για την περιφέρεια Αττικής αποσκοπεί στο να καταδείξει πως «το μνημόνιο δεν είναι μονόδρομος, ότι υπάρχει εναλλακτική λύση με επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, με σβήσιμο ενός μεγάλου μέρους του και με αναγέννηση του κοινωνικού κράτους».

Απαντώντας στις κατηγορίες ότι διασπά την Αριστερά, ο κ. Αλαβάνος λέει ότι η πρωτοβουλία «θέλει να ενώσει την αριστερά με ένα ολόκληρο κόσμο που της έχει γυρίσει την πλάτη. Πρώτα από όλα τη νέα γενιά. Αυτή είναι η μεγάλη διάσπαση της αριστεράς. Κι αυτή θέλουμε να γεφυρώσουμε».

Ερωτώμενος ποιος θα έχει τις ευθύνες,καθώς οδηγούμαστε σε de facto διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Αλαβάνος σημειώνει ότι «μια είναι η μεγάλη ευθύνη. Να σπάσει η λογική του μονόδρομου. Να πειστεί η κοινωνία ότι μπορούμε να ζήσουμε με το Κοινωνικό Κράτος. Όλες οι άλλες έρχονται σε δεύτερη θέση».

Ο κ. Αλαβάνος σημειώνει αν ο ΣΥΡΙΖΑ βγάλει ουσιαστικά συμπεράσματα από τις περιφερειακές εκλογές, αν αποκτήσει δημοκρατική συγκρότηση, αν φύγει από τη λογική του μικρόκοσμου και ανοιχτεί στην κοινωνία, έχει μέλλον μπροστά του.

Ο πρώην Πρόεδρος του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την υποψηφιότητα του Αλέξη Μητρόπουλου, την οποία προωθεί ο ΣΥΝ, λέει πως «είναι μια αξιόλογη παρουσία. Υπάρχουν όμως πολύ μεγάλες διαφορές στη στάση μας απέναντι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ . Αυτό είναι κομβικό σημείο».

Τέλος,στο ερώτημα αν ήταν λάθος του όταν παραιτήθηκε από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνει:

«Δεν απαντά εδώ κανείς με ένα ναι ή όχι. Είναι πιο σύνθετα τα πράγματα. Αν γίνεται ένα εγχείρημα και δεν πετυχαίνει δεν σημαίνει ότι γυρνάς στο παρελθόν. Ψάχνεις τους όρους πώς θα πετύχει».

Και για το αν ήταν λάθος η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα ως διαδόχου του, τονίζει:

«Με ρωτούν όλοι οι συνάδελφοί σας το ίδιο πράγμα. Και δεν απαντάω. Όχι γιατί ξεφεύγω. Δεν πιστεύω ότι το κύριο είναι καλοί και κακοί. Έξυπνοι και χαζοί. Το κύριο είναι το πλαίσιο της ομάδας. Αν βγάζει τις καλές ή τις κακές πλευρές, τις δημιουργικές ή τις στείρες πλευρές κάθε προσώπου».