Skip to main content

Άκυρο το δημοψήφισμα στη Σλοβακία για τα προνόμια των πολιτικών

Άκυρο κρίθηκε το δημοψήφισμα για τον περιορισμό των προνομίων των πολιτικών, τον αριθμό των βουλευτών και την αμνηστία τους που διενεργήθηκε το Σάββατο στη Σλοβακία.
Aκυρο κρίθηκε το δημοψήφισμα για τον περιορισμό των προνομίων των πολιτικών, τον αριθμό των βουλευτών και την αμνηστία τους που διενεργήθηκε το Σάββατο στη Σλοβακία εξαιτίας της μειωμένης συμμετεχής, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν.

«Το ποσοστό συμμετοχής έφτασε το 22,8% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων», αναφέρει στον ιστοτοπό της η σλοβακική υπηρεσία στατιστικής (SUSR). Για να θεωρείται έγκυρο το δημοψήφισμα η συμμετοχή θα έπρεπε να φτάσει το 50%.

Τα εκλογικά κέντρα έκλεισαν στις 22:00 τοπική ώρα (23:00 ώρα Ελλάδας) το Σάββατο και τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν από τη SUSR το μεσημέρι της Κυριακής.
Η χρήση από τους πολιτικούς ηγέτες πολυτελών αυτοκινήτων και το τέλος που καταβάλλεται υπέρ των κρατικών μέσων ενημέρωσης ήταν ανάμεσα στα έξι ζητήματα που είχαν τεθεί στο δημοψήφισμα που διενεργήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία του φιλελεύθερου κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (SAS) που βρίσκεται στην εξουσία από τις 12 Ιουνίου.

Το SAS είχε προτείνει επίσης τη μείωση του αριθμού των βουλευτών από 150 που είναι τώρα σε 100, καθώς και τον περιορισμό των προνομίων τους.
Οι ψηφοφόροι που προσήλθαν στις κάλπες το Σάββατο ψήφισαν στην πλειοψηφία τους υπέρ αυτών των αλλαγών, σύμφωνα με τη SUSR.