Skip to main content

Άκτωρ για ΟΛΘ: Καμία προσυνεννόηση για την υποβολή προσφορών

Η κατασκευαστική εταιρεία υπογραμμίζει ότι πολύ περισσότερο, δεν τίθεται θέμα πρόκλησης ζημίας σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

«Ουδεμία προσυνεννόηση υποβολής προσφορών υπήρξε, ούτε οποιαδήποτε εν γένει παραβατική συμπεριφορά εκ μέρους των εκπροσώπων της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κατασκευαστική εταιρεία αναφερόμενη στα έργα σε ΟΛΘ και ΗΣΑΠ, μια μέρα μετά την άσκηση ποινικής δίωξης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας κατά των υπευθύνων της για απάτη σε βάρος του Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος.

Η εταιρεία υπογραμμίζει ότι «πολύ περισσότερο, δεν τίθεται θέμα πρόκλησης ζημίας σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου».

Όπως σημειώνει η ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ στο έργο «Επέκταση Κρηπιδώματος 26 του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων του 6ου προβλήτα της ΟΛΘ ΑΕ», υποβλήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2011 εννέα συνολικά προσφορές με τα ακόλουθα ποσοστά έκπτωσης:

1)ΜΟΧΛΟΣ Α.Ε. 50,97%,
2)ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. 45,58%,
3)J&P ΑΒΑΞ Α.Ε. 42,38%,
4)ΤΕΡΝΑ Α.Ε. 41,81%,
5)ΑΕΓΕΚ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε. 39,99%,
6)TECHNIS SpA 38,33%,
7)Κ/Ξ FCC CONSTRUCCION SA-ΙΝΤΡΑΚΑΤ Α.Ε. 30,63%,
8)ARCHIRODON GROUP NV 20,22%
9)ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε. 13,19%.

Τον Απρίλιο του 2012, όπως περιγράφει η εταιρεία, η ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, κατόπιν αιτήματος της ΟΛΘ ΑΕ, ανανέωσε την ισχύ της οικονομικής προσφοράς της, παρά την ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών (Αύγουστος 2012). «Η ΜΟΧΛΟΣ ΑΕ είχε ήδη αποχωρήσει από τη διεκδίκηση του έργου, μετά τη λήξη ισχύος της δικής της προσφοράς. Η ΟΛΘ ΑΕ, με σχετική απόφασή της, προέβη σε ματαίωση του διαγωνισμού και το έργο τελικά δεν εκτελέσθηκε, συμμορφούμενη στην επιλογή του ΤΑΙΠΕΔ για την υλοποίηση του ως άνω έργου, από τον ανάδοχο της σχεδιαζόμενης τότε ιδιωτικοποίησης της ΟΛΘ ΑΕ», συμπληρώνει η εταιρεία.

Σε ό,τι αφορά το έργο «Ανακαίνιση Υποδομής – Επιδομής των Γραμμών και Ενίσχυση Σήραγγας από Ομόνοια έως Μοναστηράκι της ΗΣΑΠ Α.Ε.», σύμφωνα με την ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ υποβλήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2007 εννέα συνολικά προσφορές με τα ακόλουθα ποσοστά έκπτωσης:

1)Κ/Ξ STRABAG AG-ΘΕΜΕΛΗ Α.Ε. 35,80%,
2)ΜΟΧΛΟΣ Α.Ε. 33,83%,
3)ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. 27,20%,
4)ΑΘΗΝΑ Α.Τ.Ε. 27,07%,
5)ΤΕΡΝΑ Α.Ε. 26,42%,
6)J&P ΑΒΑΞ 26,35%,
7)ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. 20,86%,
8)ALPINE MAYREDER 17,26%
9)ΑΕΓΕΚ 11,71%.

«Η ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. ανέλαβε την εκτέλεση του έργου, κατόπιν σχετικών αποφάσεων των αρμοδίων δικαστηρίων και διενέργειας του προβλεπόμενου προσυμβατικού ελέγχου νομιμότητας από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Με τις αποφάσεις αυτές κρίθηκε αμετάκλητα ο αποκλεισμός από τη διαγωνιστική διαδικασία των Κ/Ξ STRABAG AG-ΘΕΜΕΛΗ Α.Ε. και ΜΟΧΛΟΣ Α.Ε., επειδή οι προσφορές τους ήταν άκυρες», συνεχίζει η εταιρεία.

Καταλήγοντας, εκφράζει τη βεβαιότητά της ότι στο πλαίσιο της διαταχθείσας ανάκρισης «θα επιβεβαιωθούν οι  παρούσες θέσεις της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ».