Skip to main content

Ακριβότερο το ρεύμα στην Ελλάδα, λόγω της μη απελευθέρωσης της αγοράς

Οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν περισσότερα χρήματα για το ηλεκτρικό ρεύμα σε σύγκριση με τον μέσο όρο των κρατών μελών της Ε.Ε.

Οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν περισσότερα χρήματα για το ηλεκτρικό ρεύμα σε σύγκριση με τον μέσο όρο των κρατών μελών της Ε.Ε., εκτιμά μεταξύ άλλων ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας Αρίας Κανέτε, απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρίας Σπυράκη για την άρνηση του αρμόδιου υπουργού Παναγιώτη Λαφαζάνη να συμμορφωθεί με την κοινοτική νομοθεσία που προβλέπει απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Ο Επίτροπος τονίζει επίσης ότι ενώ η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας αποτελεί προτεραιότητα της Ε.Ε.,  η Ελλάδα αρνείται να συμμορφωθεί με την κοινοτική νομοθεσία και συγκαταλέγεται στις χώρες της Ε.Ε. στις οποίες δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί μια ανταγωνιστική ενεργειακή αγορά.

Μάλιστα υπενθυμίζει ότι από το 2008 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η οιονεί αποκλειστική πρόσβαση της ΔΕΗ σε λιγνίτη - το φθηνότερο καύσιμο στην Ελλάδα - αντίκειται στον ανταγωνισμό και για το λόγο αυτό έχει προσφύγει εναντίον της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Παράλληλα στην ερώτηση της Μαρίας Σπυράκη σχετικά με την ανεξαρτησία της Ρυθμιστικής  Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ),  ο κ. Cañete  τονίζει ότι η αποτελεσματικότητα και η ανεξαρτησία των ρυθμιστικών αρχών ενέργειας αποτελούν ζωτικής σημασίας παράγοντα για τη διασφάλιση αποτελεσματικής ρύθμισης του τομέα της ενέργειας, καθώς και για τη δημιουργία ισότιμων όρων ανταγωνισμού για όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά και, ως εκ τούτου, αποτελούν προτεραιότητα στη δράση επιβολής του νόμου της Επιτροπής.