Skip to main content

Ακριβότερο φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης, λόγω αύξησης ΦΠΑ

ι καταναλωτές που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο θα δουν, αντίθετα, χαμηλότερο λογαριασμό, σε σχέση με πέρυσι, εξαιτίας της υποχώρησης των διεθνών τιμών.

Περίπου στα 93 λεπτά το λίτρο αναμένεται να διαμορφωθεί η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κατά την έναρξη της περιόδου διάθεσης του προϊόντος το Σάββατο, με βάση τα σημερινά δεδομένα των διεθνών τιμών και της ισοτιμίας ευρώ / δολαρίου. Η τιμή είναι αυξημένη, σε σχέση με πέρυσι, εξαιτίας κυρίως της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι καταναλωτές που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο θα δουν, αντίθετα, σημαντικά χαμηλότερο λογαριασμό, σε σχέση με πέρυσι, εξαιτίας της υποχώρησης των διεθνών τιμών, αλλά και της επικείμενης - τον Ιανουάριο - μείωσης της φορολογίας.

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κατά την έναρξη της προηγούμενης χειμερινής περιόδου κυμάνθηκε στα 83 - 85 λεπτά. Η αύξηση εφέτος οφείλεται, αφενός στην άνοδο του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (από 23 σε 28 λεπτά το λίτρο) και του ΦΠΑ από 23% σε 24%, ενώ κατά ένα λεπτό περίπου υψηλότερες είναι και οι τιμές διυλιστηρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναμένεται να παρουσιάσει τη Δευτέρα σε εκδήλωση ο Σύνδεσμος των Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, οι φόροι καλύπτουν το 51,1% της λιανικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης (έναντι 32,1 % που είναι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος), 68,3 % της λιανικής τιμής της βενζίνης (66,2 % στην ΕΕ) και 51,3 % του πετρελαίου κίνησης (61,4 % στην ΕΕ).

Συνολικά τα έσοδα του Δημοσίου από φόρους στα πετρελαιοειδή, διαμορφώθηκαν πέρυσι σε 5,6 δισ. ευρώ και αποτελούν το 8,2% του συνόλου των φορολογικών εσόδων, ενώ η συρρίκνωση της αγοράς, λόγω της κρίσης και της αύξησης της φορολογίας, είχε δυσμενείς επιπτώσεις στην απασχόληση (1.991 εργαζόμενοι στις εταιρίες εμπορίας το 2015, από 2.700 το 2007-2008) και τα αποτελέσματα των εταιριών που παρουσίασαν το 2014 ζημιές ύψους 53 εκατ. έναντι κερδών 135 εκατ. το 2007.

Φυσικό αέριο

Διαφορετική είναι η εικόνα με την τιμή του φυσικού αερίου που άγγιξε φέτος τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 6 ετών και είναι για το τρέχον έτος κατά μέσο όρο 19% μειωμένη σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα, η τιμή του φυσικού αερίου το Σεπτέμβριο από την ΕΠΑ Αττικής, διαμορφώθηκε σε 4,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα (0,04896 Euro/KWh) που σημαίνει ότι το αέριο είναι 39% φθηνότερο σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης (44% αν υπολογιστεί η αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο από τις 15 Οκτωβρίου) και 74% σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα.

Επιπλέον, από 1ης Ιανουαρίου ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο οικιακό τιμολόγιο θα μειωθεί σε 0,11 λεπτά ανά κιλοβατώρα (0,00108Euro/KWh) από 0,54 λεπτά (0,00540 Euro/KWh) που είναι τώρα, εξέλιξη που με τα σημερινά δεδομένα οδηγεί σε επιπλέον μείωση της τάξης του 10% της τελικής τιμής του φυσικού αερίου (από 4,9 σε 4,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα).