Skip to main content

Ακόμη πιο δύσκολες οι προσλήψεις στο δημόσιο τομέα

Σε ποια αναλογία κινδυνεύουν να βρεθούν οι νέες προσλήψεις στο δημόσιο, μετά το 5 προς 1, που ήδη έχει επιβάλει η τρόικα

Η πληροφορία συνοδεύει την έλευση των επικεφαλής της τρόικας των ελεγκτών σήμερα το μεσημέρι στην Αθήνα. Τί αναφέρει; Ότι ετοιμάζεται η άσκηση και νέας πίεσης, προκειμένου να μεταβληθεί προς το δυσμενέστερο η αναλογία των νέων προσλήψεων στο δημόσιο. Ως γνωστόν, σήμερα, υποτίθεται ότι ισχύει το 5 προς 1.

Δηλαδή, για κάθε 5 αποχωρήσεις εργαζομένων από το δημόσιο τομέα αναλογεί μόλις 1 πρόσληψη. Και μάλιστα, σε αυτή την τελευταία συνυπολογίζονται και οι μετατάξεις υπαλλήλων από θέση σε θέση. Ωστόσο, νέοι υπολογισμοί που γίνονται αναφορικά με την ανάγκη περαιτέρω μείωσης των δαπανών του κρατικού τομέα, υποστηρίζουν ότι η αναλογία θα πρέπει να γίνει 7 προς 1 κι ενδεχομένως 9 προς 1, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου. Όπως είναι φυσικό, αν υιοθετηθεί μια τέτοια μεταβλητή, τότε, ουσιαστικά, οι πόρτες του δημοσίου θα κλείσουν οριστικά για τυχόν νεοπροσλαμβανόμενους, γεγονός το οποίο δεν θεωρείται απαραίτητα κακό, υπό μία όμως βασική προϋπόθεση. Να εξυπηρετείται το κοινό από τις δημόσιες υπηρεσίες, όπου το τελευταίο διάστημα παρατηρείται η σχεδόν απόλυτη ερημιά, πίσω από τα γκισέ. Οι περισσότεροι από τους εργαζομένους έσπευσαν να βγουν πρόωρα στη σύνταξη, προκειμένου να εξασφαλίσουν το προηγούμενο ευνοϊκό καθεστώς, γεγονός το οποίο είχε ως αποτέλεσμα οι καθυστερήσεις στις συναλλαγές με τις υπηρεσίες να γίνουν ακόμη μεγαλύτερες.

Στην κυβέρνηση αρχίζει σιγά - σιγά να γίνεται συνείδηση ότι για να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης των προσλήψεων και της καλής εξυπηρέτησης του κόσμου, θα πρέπει να γίνει καλύτερη διαχείριση των υφιστάμενων ανθρωπίνων πόρων. Οι οποίοι είναι μεν πολλοί, όμως είναι κατά πολύ λάθος τρόπο κατανεμημένοι στο «χώρο». Κι έτσι παρατηρούνται τα σημερινά προβλήματα δυσλειτουργίας κι ακαμψίας στον στενό αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.