Skip to main content

Ακόμη ένας νεκρός από τη νέα γρίπη

Νεκρός 74χρονος άνδρας από τον ιό Η1Ν1. Πέντε ασθενείς νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εξαιτίας επιπλοκών από τη νέα γρίπη. Μεταξύ τους, το πρώτο σοβαρό κρούσμα σε έγκυο.
Απεβίωσε άνδρας 74 ετών, με ιστορικό κακοήθειας, επιβεβαιωμένο κρούσμα της νέας γρίπης Α(Η1Ν1)ν, ο οποίος νοσηλευόταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) .

Εμβολιασμός εκπαιδευτικών

Το Εθνικό Επιστημονικό Συμβούλιο για την αντιμετώπιση της Πανδημίας της Νέας Γρίπης ενέταξε και τους εκπαιδευτικούς στις κοινωνικές ομάδες που πρέπει να εμβολιαστούν, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου. Ο εμβολιασμός τους θα ξεκινήσει την 1η Δεκεμβρίου.

«Προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της πανδημίας και να δημιουργηθεί ένα τοίχος ανοσίας, συστήνεται στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης καθώς και στους υπαλλήλους που εργάζονται σε αυτές να προχωρήσουν σε προληπτικό εμβολιασμό, ο οποίος αν και προαιρετικός αποτελεί έκφραση κοινωνικής ευθύνης», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η κ. Διαμαντοπούλου τόνισε ότι η διακοπή της λειτουργίας των σχολείων γίνεται με σκοπό την επιβράδυνση της εξάπλωσης της διασποράς της νέας γρίπης στην ευρύτερη κοινότητα και έχει νόημα, όσο η μετάδοση της νέας γρίπης δεν έχει ακόμη εγκατασταθεί στην περιοχή όπου βρίσκεται το σχολείο.

Ραγδαία αύξηση σοβαρών κρουσμάτων

Σύμφωναμε ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, μια γυναίκα 35ετών, η οποία βρίσκεται στον 4ο προς 5ο μήνα κύησης, διακομίστηκεεσπευσμένα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, καθώς εμφάνισε οξείααναπνευστική ανεπάρκεια.

Παράλληλα, από την Τρίτη βρίσκονταιστην Εντατική και τρεις παχύσαρκοι ασθενείς που μολύνθηκαν από τη νέαγρίπη, ένας άνδρας 42 ετών, ένας άνδρας 55 ετών, και μία γυναίκα 69ετών, εκ των οποίων οι δύο τελευταίοι πάσχουν και από χρόνιες παθήσεις.

Στηλίστα των ανθρώπων που νοσηλεύονται τις τελευταίες ημέρεςδιασωληνωμένοι προστέθηκε και ένας άνδρας 48 ετών με αιματολογικόνόσημα. Στο μεταξύ, κρίσιμη αλλά σταθερή χαρακτηρίζουν οι θεράποντεςιατροί την κατάσταση της υγείας του 7χρονου αγοριού που νοσηλεύεταιστην Εντατική του «Ιπποκράτειου», στη Θεσσαλονίκη.

«Παγώνει» η παραγγελία δύο εκατ. δόσεων

Το «πάγωμα» της παραγγελίας δύο εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου για τη νέα γρίπη που παρασκευάζει η εταιρεία SanofiΡasteur προτείνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σύμφωνα με πληροφορίες. Ειδικοί επιστήμονες προτείνουν την ακύρωση της συγκεκριμένης παραγγελίας, διότι δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες για τη χρήση του εμβολίου.

Παράλληλα, τίθεται ζήτημα αποτελεσματικότητας του συγκεκριμένου εμβολίου, καθώς δεν περιέχει ανοσοενισχυτικό. Όπως έχει ήδη επισημάνει η υπουργός Υγείας, τα πανδημικά εμβόλια που κυκλοφορούν στην Ελλάδα περιέχουν ανοσοενισχυτικό το οποίο προφυλάσσει και από πιθανές μεταλλάξεις του ιού της νέας γρίπης.

Σημειώνεται ότι το εμβόλιο της γαλλικής φαρμακευτικής εταιρείας αναμένεται να κυκλοφορήσει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο το Δεκέμβριο.

Αλλεργικές αντιδράσεις από το εμβόλιο στον Καναδά

Στο μεταξύ, ασυνήθιστος αριθμός σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων στο εμβόλιο για τη νέα γρίπη καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στον Καναδά. Ο φαρμακευτικός όμιλος GlaxoSmithΚline ανακάλεσε μια παρτίδα εμβολίων (δεν τα απέσυρε, αλλά ζήτησε από τις καναδικές υγειονομικές αρχές να μην τα χορηγήσει στον πληθυσμό) και διεξάγει έρευνες, για να διαπιστώσει τα αίτια αυτών των αλλεργιών, ο ακριβής αριθμός των οποίων δεν έγινε γνωστός.