Skip to main content

Ακόμα πιο δύσκολος ο «κόμπος» για την ελληνική οικονομία

Αν η Ελλάδα ενταχθεί στο QE 2 τότε ανοίγει και ο δρόμος της επιστροφής της στις αγορές, κάποια στιγμή προς το τέλος του 2017.

Σε ποια ημερομηνία θα πρέπει να έχουμε τα βλέμματα μας «καρφωμένα», το επόμενο διάστημα; Στην 8η Δεκεμβρίου. Ο λόγος; Τότε συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), το οποίο, κατά πάσα πιθανότητα, θα αποφασίσει την επέκταση του τρέχοντος προγράμματος χαλάρωσης (QE). Υπενθυμίζεται ότι το παρόν πρόγραμμα λήγει τον Μάρτιο του 2017. Αν η Ελλάδα ενταχθεί στο QE 2 τότε ανοίγει και ο δρόμος της επιστροφής της στις αγορές, κάποια στιγμή προς το τέλος του 2017.

Αυτό είναι το ευχάριστο νέο ή καλύτερα η ευχάριστη προοπτική για την ελληνική οικονομία. Γιατί υπάρχει και η δυσάρεστη. Γιατί μπορεί στην Αθήνα να πανηγυρίζουν ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), τελικώς, «έβαλε νερό στο κρασί του» και θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς επιπλέον μέτρα, όμως, οι πηγές μας από το Ταμείο επιμένουν ότι ισχύει ακριβώς το αντίθετο.

Στέλεχος του ΔΝΤ στις Βρυξέλλες, που βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τον Πολ Τόμσεν, τον άνθρωπο που ασχολείται τα τελευταία έξι χρόνια με την Ελλάδα και ξέρει την κατάσταση καλύτερα από τον καθένα, μας λέει ότι «το Ταμείο δεν επιστρέφει χωρίς διασφαλίσεις». Η Ντέλια Βελκουλέσκου επέστρεψε βέβαια στην Αθήνα, αλλά φεύγει και πάλι σε μερικές μέρες (σσ μας είχε ενημερώσει σχετικά).

Κι όλα αυτά στη σκιά της κατ’ ιδίαν απάντησης των Γερμανών στην πρόσφατη έκκληση Ομπάμα για μείωση του ελληνικού χρέους; «Ας πείσει πρώτα το ΔΝΤ να δεχθεί μείωση του δικού του χρέους στην Ελλάδα και μετά ας απευθυνθεί σε εμάς». Εννοείται ότι δημοσίως οι δηλώσεις που γίνονται είναι σε περισσότερο κόσμιο κλίμα. Ωστόσο, αυτό που μετράει σε αυτές τις περιπτώσεις είναι τι λέγεται πίσω από τις «κλειστές πόρτες». Οι Γερμανοί ούτε που ακούν τις προτροπές για τη διευθέτηση που περιμένει η Αθήνα.