Skip to main content

Ακόμα περισσότεροι Γερμανοί τουρίστες στην Ελλάδα το 2018;

Εκτοξεύεται η ζήτηση για Ελλάδα, ανακάμπτει η Αίγυπτος, καρκινοβατεί η Τουρκία. Ποιες θα είναι τάσεις για τον τουρισμό το 2018;

Με την γερμανική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης και την ανεργία σε χαμηλά επίπεδα, οι Γερμανοί πολίτες δαπανούν για τις καλοκαιρινές διακοπές όλο και περισσότερα χρήματα. Το 2017 ξόδεψαν για τις διακοπές τους σε γραφεία ταξιδίων, ταξιδιωτικούς ομίλους και ιστότοπους συνολικά 14 δις ευρώ, 4% περισσότερα από ότι το 2016. Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Έρευνας Αγοράς GfK ο τζίρος των ταξιδιωτικών γραφείων αυξήθηκε μέχρι σήμερα κατά 2% χάρη στις κρατήσεις για την καλοκαιρινή περίοδο.

Θα συνεχιστεί ωστόσο η ανοδική τάση στον τουρισμό και το 2018; Όλα δείχνουν πως ναι. Ήδη οι κρατήσεις για το ερχόμενο καλοκαίρι είναι υψηλότερες από ότι πέρυσι στο αντίστοιχο διάστημα. Ο τζίρος που καταγράφηκε μέχρι τέλη Οκτωβρίου είναι 6% υψηλότερος από ότι το 2016. Ο πρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων DRV Νόρμπερτ Φίμπιγκ δηλώνει στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa ότι «η πολιτική αβεβαιότητα στη Γερμανία, δεν έχει επιπτώσεις στην επιθυμία των Γερμανών πολιτών να ταξιδέψουν».

Λόγω Ελλάδας 30% άνοδος τζίρου το 2017

Η ζήτηση για ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς εκτοξεύθηκε το 2017 με τον τζίρο των γερμανικών ταξιδιωτικών γραφείων να αυξάνεται κατά 30%. Την ίδια στιγμή, η ζήτηση για προορισμούς στην Αίγυπτο δείχνει σιγά -σιγά να ανακάμπτει.

Η τουριστική κίνηση στην Τουρκία εμπνέει ωστόσο ανησυχία. Παρά το γεγονός ότι τo πρακτορείο Thomas Cook, το οποίο δραστηριοποιείται σε περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες καταγράφει άνοδο της ζήτησης, συνολικά οι κρατήσεις από τη Γερμανία κινούνται σε χαμηλά επίπεδα. Προφανώς λόγω της πολιτικής έντασης που επικρατεί ακόμα μεταξύ Άγκυρας και Βερολίνου. Σε γενικές γραμμές πάντως ο γερμανικός ταξιδιωτικός όμιλος FTI αναμένει για την Τουρκία μια καλή καλοκαιρινή σεζόν. Αντίθετα άλλοι όμιλοι, όπως ο DER Touristik, με τις θυγατρικές ITS και Jahn Reisen, εμφανίζονται πολύ πιο συγκρατημένοι στις προβλέψεις τους.

Ενδιαφέρον έχει ότι σύμφωνα με στοιχεία του World Travel Monitor από το ινστιτούτο ερευνών IPK, οι ευρωπαίοι τουρίστες προτιμούν τις παραλίες και τις πόλεις. Έτσι το 2017 η ζήτηση για παράκτιους προορισμούς και κολύμπι αυξήθηκε κατά 7%, ενώ για πόλεις εκτοξεύθηκε στο 20%. Ιδιαίτερη προτίμηση καταγράφεται πάντως σε προορισμούς εντός Ευρώπης, από την οποία επωφελείται και η Γερμανία. Οι διανυκτερεύσεις σε γερμανικούς τουριστικούς προορισμούς αναμένεται να ξεπεράσουν φέτος τις 450 εκατ. «Πρόκειται για χρονιά ρεκόρ για όγδοη συνεχή χρονιά», δηλώνει ο πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Τουρισμού DTV Ράινχαρντ Μάιερ.

Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle