Skip to main content

Ακιντζί: Μοιρασμένος ανάμεσα σε εκλογές και Κυπριακό ο Αναστασιάδης

Εάν δεν υπάρξει σημαντική εξέλιξη στις συνομιλίες, θα προκύψει νέα εστία έντασης λόγω νέων ερευνών σε Κυπριακή ΑΟΖ, τονίζει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης

Το μυαλό του Νίκου Αναστασιάδη είναι μοιρασμένο ανάμεσα στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού και στις προεδρικές εκλογές του 2018, ισχυρίζεται ο Μουσταφά Ακιντζί σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην «Καθημερινή» της Κύπρου.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επικαλείται πληροφορίες που φέρουν το ΑΚΕΛ να έχει καλέσει τον Κύπριο πρόεδρο Αναστασιάδη να κάνει βήματα στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας, αλλά προσθέτει πως ο Νίκος Αναστασιάδης δεν εννοεί να προετοιμάσει την ελληνοκυπριακή κοινότητα σε αυτό το ζήτημα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο κ. Ακιντζί αναφέρει, επίσης, ότι έχουν πυκνώσει τα μαύρα σύννεφα στις συνομιλίες, προσθέτοντας ότι εξαρτάται από τον Νίκο Αναστασιάδη εάν θα διαλυθούν. Για να διαφοροποιηθεί η κατάσταση, ανέφερε, πρέπει να γίνουν βήματα από τον Αναστασιάδη. Παράλληλα, απείλησε για άλλη μία φορά ότι εάν δεν υπάρξει σημαντική εξέλιξη στις συνομιλίες, θα προκύψει νέα εστία έντασης λόγω των νέων ερευνών που αναμένεται να πραγματοποιηθούν στην κυπριακή ΑΟΖ αργότερα αυτό το χρόνο.

Τέλος, αρνήθηκε να πει εάν θα πραγματοποιηθεί τελικά η νέα Διάσκεψη στη Γενεύη.

Τι απαντά ο Κύπριος ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, απέρριψε τους παραπάνω ισχυρισμούς του Τουρκοκύπριου ηγέτη για τον κ. Αναστασιάδη

Σε συνέντευξη στην «Καθημερινή της Κύπρου, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι προτεραιότητα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, είναι η λύση του Κυπριακού και όχι οι προεδρικές εκλογές.

«Ύστερα από 22 μήνες διαπραγματεύσεων, ο κ. Ακιντζί, δεν θα έπρεπε να είχε αμφιβολίες για τις προθέσεις του Προέδρου Αναστασιάδη,» τόνισε ο κ. Κασουλίδης. Ανέφερε, επίσης, ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εκμεταλλεύτηκε την έγκριση της τροπολογίας του ΕΛΑΜ για το ενωτικό δημοψήφισμα, για να προσθέσει στο οπλοστάσιο της Τουρκίας επιχειρήματα υπέρ της παραμονής στρατευμάτων και εγγυήσεων.