Skip to main content

Ακιντζί: Λύση του Κυπριακού και ελεύθερη εγκατάσταση στο νησί

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων , Μουσταφά Ακιντζί, μιλάει για κατάλληλη στιγμή επίλυσης του Κυπριακού και ελεύθερη εγκατάσταση σε όλο το νησί.

Μετά τη λύση του Κυπριακού, Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι «θα μπορούν να εγκατασταθούν στο μέρος στο οποίο θέλουν υπό κάποιες προϋποθέσεις» δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, αναφέροντας επίσης  ότι τόσο οι Ελληνοκύπριοι που θα εγκατασταθούν στο βορρά, όσο και οι Τουρκοκύπριοι που θα εγκατασταθούν στον νότο, θα έχουν πολιτικά δικαιώματα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Ακιντζί είπε ότι στο θέμα των εγγυήσεων και στο εδαφικό συζητήθηκαν στις διαπραγματεύσεις «όλα τα σχετικά ζητήματα, εκτός ονομάτων περιοχών και των ποσοστώσεων», ενώ χαρακτήρισε θετικά τα μηνύματα που έστειλε με τις δηλώσεις του από τα κατεχόμενα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερτογάν.

«Δεν απέμεινε πτυχή του Κυπριακού που δεν έχει συζητηθεί και για τη λύση, αυτό που χρειάζεται, είναι πολιτική θέληση και αποφασιστικότητα» υποστήριξε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και εκτίμησε ότι «τώρα είναι ο σωστός χρόνος» για να βρεθεί η λύση του, η οποία «δεν θα εντάσσει μόνο το ένα μέρος στο διεθνές δίκαιο, αλλά ολόκληρο το νησί».

Όπως τόνισε: «Για να ενταχθούν οι Τουρκοκύπριοι στη διεθνή έννομη τάξη υπάρχουν δύο δρόμοι: Ο ένας είναι να αναγνωριστεί το τουρκοκυπριακό καθεστώς. Αυτό δεν έχει γίνει και φαίνεται ότι ούτε στο απώτερο μέλλον θα γίνει. Ο άλλος είναι η συμφωνία για τη δημιουργία μιας ομοσπονδιακής δομής διζωνικής, δικοινοτικής, που να βασίζεται στην πολιτική ισότητα και ως μια οντότητα να πάρει τη θέση της στην ΕΕ και τα Ηνωμένα Έθνη. Βεβαίως και στο εσωτερικό θα υπάρχουν δύο συνιστώσες πολιτείες».

Ο κ. Ακιντζί εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επίλυση του Κυπριακού θα αποτελέσει παράδειγμα για την ανατολική Μεσόγειο και από τη λύση θα προκύψει μια κατάσταση αμοιβαίου κέρδους (win - win), ενώ έκανε λόγο και για μεγάλες οικονομικές ευκαιρίες. Είπε ακόμη πως η μεταφορά του φυσικού αερίου της Κύπρου, μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη, θα είναι προς όφελος και των δύο πλευρών.