Skip to main content

Ακινητοποιημένα και χαλασμένα ασθενοφόρα στη Θεσσαλονίκη

Ξεκινούν επίσχεση εργασίας οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ καταγγέλλοντας τον κίνδυνο απώλειας ανθρωπίνων ζωών λόγω παλαιότητας των ασθενοφόρων.

Για υπαρκτό κίνδυνο απώλειας ανθρώπινων ζωών εξαιτίας της παλαιότητας των ασθενοφόρων και έλλειψης προσωπικού προειδοποιούν οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ οι οποίοι προχωρούν από αύριο σε κινητοποιήσεις.

"Κινδυνεύουν να χαθούν ανθρώπινες ζωές, λόγω της παλαιότητας των ασθενοφόρων στη Θεσσαλονίκη, τα οποία μπορεί ανά πάσα στιγμή να μείνουν στο δρόμο" τονίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού ΕΚΑΒ .Ανέστης Κουκουρίκος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή την επίσχεση εργασίας που  ξεκινούν από αύριο, Τρίτη 16 Ιουνίου, οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ στην Αθήνα και από την προσεχή Πέμπτη στην υπόλοιπη Ελλάδα

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους καθώς και την αποπληρωμή δαπανών για εκτός έδρας μετακινήσεις.Είναι χαρακτηριστικό πως το Σωματείο της Θεσσαλονίκης έκανε "έρανο" μεταξύ των εργαζομένων για να μαζέψει 3500 για τα λειτουργικά έξοδα του ΕΚΑΒ. Αγόρασαν δηλαδή, οι εργαζόμενοι, με τα χρήματα που μάζεψαν κολάρα, χαρτί για τις καρτέλες ακόμη και αντιψυκτικό που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία ενός ασθενοφόρου. Σύμφωνα με τον ίδιο, στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν 20-22 ασθενοφόρα στην πρωινή βάρδια, άλλα τόσα στην απογευματινή και λιγότερα κατά τη βραδινή.

"Αν χαλάσει ένα από αυτά, δεν υπάρχει εφεδρικό για να το αντικαταστήσει. Υπάρχουν 25-30 ασθενοφόρα που δεν λειτουργούν γιατί είναι χαλασμένα. Επειδή, τώρα το καλοκαίρι, όλη η Ελλάδα είναι τουριστική περιοχή, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ασθενοφόρα. Για παράδειγμα, στη Χαλκιδική υπάρχουν επτά ασθενοφόρα και από αυτά λειτουργούν μόνο τρία ή τέσσερα λόγω έλλειψης προσωπικού. Επειδή τα περισσότερα περιστατικά από τη Χαλκιδική μεταφέρονται στη Θεσσαλονίκη, μπορεί να μείνει η Χαλκιδική οκτώ ώρες χωρίς ασθενοφόρα», αναφέρει ο ίδιος μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Πέρσι, στη Χαλκιδική υπήρξαν 1-2 περιστατικά ανακοπών που δεν τα προλάβαμε. Δηλαδή, εκτός από τα παλιά και χαλασμένα ασθενοφόρα υπάρχει και σοβαρή έλλειψη προσωπικού. Στη Θεσσαλονίκη έφυγαν από το ΕΚΑΒ, λόγω συνταξιοδότησης, 20 εργαζόμενοι και μάθαμε ότι θα προσληφθούν μόνο οκτώ. Αν σκεφτείτε ότι τώρα το καλοκαίρι κάποιο φεύγουν στα νησιά για να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν εκεί, καταλαβαίνετε ότι η Θεσσαλονίκη μένει ακάλυπτη" τονίζει ο κ. Κουρουρίκος.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ, οι οποίοι έχουν μισθό 700-800 ευρώ, καταβάλλουν μόνοι τους τη δαπάνη για τις μετακινήσεις και τη διαμονή εκτός έδρας, η οποία δεν έχει αποπληρωθεί εδώ και έναν χρόνο και ότι τους οφείλονται δεδουλευμένα πέντε μηνών για τις υπερωρίες, τα νυχτερινά και τα Σαββατοκύριακα.