Skip to main content

Αιχμές του Μαξίμου για τη στάση των συνδικάτων

Σάλο προκαλεί το μήνυμα που διαχέεται τις τελευταίες ώρες από το Μέγαρο Μαξίμου και αφήνεται να εννοηθεί ότι τα συνδικάτα – και κατ’ επέκταση η ΓΣΕΕ – γνώριζαν τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει η χώρα
Κι όμως, οι κοινωνικοί εταίροι είχαν συμφωνήσει για το πάγωμα των κατώτατων μισθών. Αυτό το μήνυμα διαχέεται τις τελευταίες ώρες από το Μέγαρο Μαξίμου και αφήνεται να εννοηθεί ότι τα συνδικάτα – και κατ’ επέκταση η ΓΣΕΕ – γνώριζαν τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει η χώρα, υπογράφοντας το Μνημόνιο για την ενεργοποίηση του σχεδίου σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας.

Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον υποστηρίζεται ότι όλοι οι έχοντες άμεση σχέση με το θέμα ήταν εξαρχής σε πλήρη γνώση των υποχρεώσεων που είχαν αναληφθεί, για να φτάσουν στην Ελλάδα τα 110 δισ. ευρώ και κατά συνέπεια δεν υφίσταται επ΄ ουδενί το επιχείρημα των συνδικάτων, ότι, δηλαδή, το πάγωμα των κατώτατων μισθών δεν είναι επιταγή της τρόικας αλλά απόφαση της κυβέρνησης.

Πάντως, από το Μέγαρο Μαξίμου, τις τελευταίες ώρες αφήνεται κι ένα «παράθυρο» για διορθωτικές κινήσεις, οι οποίες θα είναι μεν περιορισμένου ενδιαφέροντος, όμως, παρ’ όλα αυτά, θα επιφέρουν κάποιες θετικές αλλαγές. Το γεγονός, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει το πάγωμα μέσω προεδρικών διαταγμάτων ρίχνει ούτως ή άλλως βαριά τη σκιά του πάνω από όλες τις επικείμενες εξελίξεις.