Skip to main content

Αισιοδοξία στα εκκοκκιστήρια βάμβακος λόγω της αύξησης τιμών

Υψηλότερες κατά 40% υπήρξαν οι τιμές που προσφέρθηκαν στους καλλιεργητές βάμβακος φέτος, έναντι των περσινών, με αποτέλεσμα να επικρατεί αισιοδοξία στον κλάδο των εκκοκκιστηρίων.
Υψηλότερες κατά 40% υπήρξαν οι τιμές που προσφέρθηκαν στους καλλιεργητές βάμβακος φέτος, έναντι των περσινών, με αποτέλεσμα να επικρατεί αισιοδοξία στον κλάδο των εκκοκκιστηρίων, σύμφωνα με τη διοίκηση των Εκκοκκιστηρίων Ηράκλειας του νομού Σερρών.

Ως αποτέλεσμα, έχουν αναθερμανθεί οι «καλές προοπτικές» για την εξέλιξη της εγχώριας βαμβακοκαλλιέργειας και της παραγωγής εκκοκκισμένου βάμβακος.

Παράλληλα, λόγω της αύξησης της τιμής,  οι επιχειρήσεις εκκόκκισης και εξαγωγής βάμβακος αξιοποιούν την άνοδο των διεθνών τιμών του προϊόντος, ώστε να αναπληρώσουν τις σοβαρές απώλειες που κατέγραψαν τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της πτώσης των τιμών και συγχρόνως να περιορίσουν τον τραπεζικό δανεισμό τους.

Ειδικότερα, τα Εκκοκκιστήρια Ηράκλειας το δωδεκάμηνο Ιουλίου 2008 - Ιουνίου 2009 πραγματοποίησαν πωλήσεις αξίας 9,43 εκατ. ευρώ και κατέγραψαν κέρδη προ φόρων ύψους 345.000 ευρώ, ενώ το αμέσως προηγούμενο δωδεκάμηνο είχαν καταγράψει ζημιά ύψους 423.000 ευρώ. Ταυτόχρονα μείωσαν κατά 29% τον τραπεζικό δανεισμό τους.