Skip to main content

Αισιοδοξία Νετανιάχου για απευθείας διαπραγματεύσεις

Έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής σε δυο εβδομάδες αναμένει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
Έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής σε δυο εβδομάδες αναμένει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Νετανιάχου επεσήμανε ότι οι συνομιλίες που είχε τις τελευταίες εβδομάδες δημιούργησαν ένα ευνοϊκό κλίμα για την έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους.

Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι άρχισαν έμμεσες συνομιλίες την άνοιξη με τη μεσολάβηση του Αμερικανού απεσταλμένου Τζορτζ Μίτσελ. Ο Νετανιάχου, ωστόσο, πιέζει για απευθείας συνομιλίες, όπως και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Από την πλευρά του, ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς υποστηρίζει ότι δεν μπορούν να διεξαχθούν απευθείας συνομιλίες εάν δεν υπάρξουν εγγυήσεις από την πλευρά του Ισραήλ για πάγωμα κάθε εποικιστικής δραστηριότητας, αλλά και για τα σύνορα του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.

Εν τω μεταξύ, ο κορυφαίος παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερεκάτ δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι παρουσίασαν στον Αμερικανό απεσταλμένο Τζορτζ Μίτσελ ένα λεπτομερές ειρηνευτικό σχέδιο προκειμένου να το υποβάλει στο Ισραήλ.

Όπως ανέφερε ο Ερεκάτ μιλώντας στο ραδιοσταθμό του ισραηλινού στρατού, το σχέδιο, το οποίο χαρακτήρισε ως την καλύτερη μέχρι σήμερα πρόταση των Παλαιστινίων, καλύπτει ακανθώδη θέματα όπως η Ιερουσαλήμ, τα σύνορα και το θέμα των παλαιστίνιων προσφύγων.

Πρόσθεσε δε ότι το σχέδιο αυτό παρουσιάσθηκε στον κ. Μίτσελ πριν από δυο μήνες, ωστόσο η παλαιστινιακή πλευρά δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση.